luni, 23 octombrie 2017

Zilele Tribuna



Zilele Tribunei ((20-23octombrie) s-au dovedit a fi o sărbătoare a spiritului, în ton cu toamna care şi-a aşezat pe simeze cele mai rafinate culori încălzite parcă din interior de un soare uitat prea mult în căldura verii. Martor la evenimente am fost onorat să-mi fie prezentată aici recenta carte apărută la Editura Grinta, Tablete în alb şi negru. (Mulţumiri Gabriel Cojocaru!)
Preţuire organizatorilor, redactorilor revistei, Consiliului Judeţean Cluj, lui Mircea Arman managerul care a ştiut întotdeauna să adune în jurul lui, nu doar elitele culturale ale Clujului, ci elitele ţării întregi, păstrând tradiţiile, dar conferindu-i Tribunei o largă deschidere şi o doză consistentă de modernitate.
Să sperăm că imaginile captate de Nikonul lui Tudor Calotescu vor capacita mai bine decât cuvintele mele, intensitatea schimburilor de idei, dezbaterile filozofice întreţinute de academicianul Alexandru Boboc, filozofii Andrei Marga, Grigore Zanc, sau invitatul italian Alessandro Cabianca.
O singură Cenuşăreasă mi s-a părut uşor neglijată în condurii ei, la masa bogaţilor, poezia! Poate că mi s-a părut mie, o să-l întreb pe Adrian Suciu! Dar poeţii s-au răzbunat plimbându-şi nepăsători destinul, cu coroniţa pe frunte, închinând zeilor vinul!…































7 comentarii:

  1. De pe Facebook.Ani Bradea_ Mulțumim pentru aprecieri și pentru prezența la Cluj, la sărbătoarea Revistei Tribuna!
    Cât privește „Cenușăreasa neglijată” din povestea dvs., dați-mi voie să nu fiu de acord. În primul rând nu a lipsit poezia! Așa cum a fost stabilit în program, duminică, în a treia zi a manifestărilor, Alessandro Cabianca, poetul italian invitat de onoare la Zilele Tribuna în acest an, a susținut un recital de poezie din creația domniei sale, dublat în limba română de profesorul și traducătorul volumului, dl. Ștefan Damian. De asemenea, pe parcursul celor trei zile, cu prilejul lansărilor, multe volume fiind de poezie, autorii au tot recitat din cărțile lor. Eu cred, din contră, că poezia nu a fost Cenușăreasa evenimentului, cu atât mai mult cu cât s-a discutat și acum, la fel ca în cazul altor întâlniri organizate de Tribuna, despre poezie în viziunea celor prezenții, cu păreri dintre cele mai diverse.
    Pe de altă parte, Tribuna a fost întotdeauna generoasă cu poezia, în condițiile în care ea este o publicație de cultură, în sensul larg al conceptului. Poate că alții ar trebui să se plângă, în acest caz.

    RăspundețiȘtergere
  2. De pe Facebook
    Romeo Ioan Rosiianu Ei plecasera, draga! Programul a fost clar ca pentru duminica este rezervat spatiul

    RăspundețiȘtergere
  3. De pe Facebook Ani Bradea_Da, programul a fost clar și respectat, chiar îmbogățit pe alocuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ion Toma Ionescu _ Nu am vrut deloc să inoportunez. Cenuşereasa, când îşi pune condorii devine fără îndoială regină, nimic rău în intenţie. Disertaţiile despre poezie au fost desigur interesante. Poeţii după cum am spus s-au simţit bine, doar că poezia nerăbdătoare, pe tocuri înalte, dacă se întârzie dansul nu mai străluceşte la fel…
    Dar să nu umbrim evenimentul de mare ţinută, doar pentru un mic exces de rigoare. În general poeţii sunt expansivi şi au războiul lor cu timpul şi cu ei înşişi.
    Încă o dată mulţumiri organizatorilor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian Suciu _De fapt, ca unul care trăiește în poezie de mai bine de 30 de ani și care cunoaște lumea literară românească prin toate cotloanele ei, pot să spun, cu mîna pe inimă, că ceea ce se întîmplă, poetic vorbind, la Tribuna, în ultimii ani, nu se poate compara decît cu efervescența poetică a Echinoxului din anii 90!

    RăspundețiȘtergere
  6. Adrian Suciu _ Poezia nu a lipsit niciodată la Tribuna! :) Niciodată și sub nicio formă.

    RăspundețiȘtergere
  7. De pe Facebook
    Romeo Ioan Rosiianu
    Romeo Ioan Rosiianu Corect!

    RăspundețiȘtergere