duminică, 20 noiembrie 2016

Bingo, sau nuca-n perete

O idee art-creativă(Campionatul Naţional de Poezie imaginată de directorul editurii Art Creativ, Daniela Toma în care jurizarea să fie făcută de publicul spectator) s-a săvârşit ieri. Ea nu va avea ecoul experimentului de la Belgrad din 1974 al Marinei Abramovići(mulţumesc Ruxandra Burcescu pentru aducere aminte!), doar pentru că instrucţiunile şi obiectele expuse pe masă ce trebuiau folosite pentru interacţiunea cu artista, ea însăşi definită ca obiect într-o cameră goală a galeriei de artă - sunt altele. Nu mai sunt foarfeci, nici miere, nici cuie, nici trandafiri cu ghimpi, nici sticluţa cu parfum, nici pana de gâscă, nici strugurii şi nici pistolul cu un singur glonţ.

Galeria de artă acum a fost doar un club de periferie unde se joacă bingo şi se bea bere, Bingo Chez Gabi(fără legătură cu prietenul meu tânărul Gabriel Bădescu - pardon, Gabi e soţia, Victor e poetul - ce tocmai şi-a lansat volumul de succes, aprecierea editorului dar nu numai a lui, din Turnul de veghe), iar obiectele de pe masă sunt cărţi. Se va acorda un trofeu câştigătorului Campionatului Naţional pentru prezentarea unei hălci de poezie (din ceafă că e mai fragedă şi merge la grătar)tăiată şi împachetată transparent de măcelarul proprietar de metafore, direct în faţa publicului avid consumator adus  de bună voie de fiecare concurent de acasă. O soră, un soţ, o prietenă, o proprietăreasă grasă fără pic de rid, nişte vecini… să stabilească prin vot, cine va purta pentru un an coroana de spini a poetului naţional. Rar a venit poetul singur doar cu poezia lui în buzunar.

Măcar la Belgrad în 74 aveai posibilitatea să atingi obiectul, mângâindu-l cu pana, dându-i să mănânce struguri la început şi stropindu-i corpul cu parfumul, să miroase frumos. Incitat, puteai merge şi mai departe cu foarfeca, curajos, găsind drumul şi tăind bluza roşie a Marinei în dreptul sânilor să descoperi dacă merele sunt coapte şi dacă păreau pădureţe şi acre le puteai unge cu miere, sau biciui cu naturaleţe şi durere cu spinii din mănunchiul de trandafiri şi puteai linge stropii de sânge dacă simţeai plăcere. Iar dacă nici aşa nu-ţi puteai opri cruzimea declanşată de obiectul insensibil al provocării pe care îl încarnase Marina, ai fi putut slobozi unicul glonţ din pistol, în tâmpla sa. 

În acel moment când cei care au participat la experiment au avut revelaţia că Marina nu e  totuşi un obiect ci o fiinţă vie, puşi în faţa propriei lor măsuri, s-au ruşinat şi au fugit.

(Marina îşi asumase vina, prevăzuse riscul ce va să se-ntâmple într-un sfârşit.)

Dincoace, Daniela Toma a crezut că adunând într-o cameră douăzeci de poeţi şi punând pe piedestal pe rând poezia fiecăruia ca obiect imaginar, va dispărea ura, totul va fi o armonie şi votul popular va cântări şi consfinţi democratic pe cel vrednic să poarte coroana şi sceptrul regal.

Bine că la numărătoare n-a ieşit Ponta! Este o victorie importantă!...

Rezultatul, de ce oare(?) este că regatul va fi condus un an de zile de o copilă de zece ani şi o debutantă Silvana Tcacenco, ce-şi scot amândouă primele cărţi în aceste zile de sub tipar. Să mai zică cineva că în poezie nu poate fi şi democraţie, s-au în democraţie nu poţi avea ghinion la zar!… Să creşti mare copilă! Mai e mult până a fi campionă, iar tu Silvană sper să înţelegi ce spun, nu te grăbi să te risipeşti...

Nu Danielei Toma şi lui Ionuţ Calotă organizatorii îi sunt adresate aceste gânduri, pe ei doi optimişti de serviciu îi iubesc şi îmi voi scoate totdeauna pălăria în faţa lor. Mă refer la poeţi şi mă văd aici şi pe mine care de obicei nu particip la concursuri. Provocarea e în noi. Orbiţi de ea ne pierdem simţul măsurii şi ne legăm ştreangul în vârf de crengi prea subţiri. De ce oare m-am votat în cap de listă cu 15 puncte? mi-am dorit să câştig? Ce să câştig cu metafora, poate gaura de la covrig…

Poete, bucură-te doar de ce ştii că eşti, restul sunt poveşti!

Notă: Nu ştiu de ce materialul acesta a ieşit într-o notă tristă. Aş fi vrut să mă întâlnesc cu mai mulţi poeţi la Bingo, ar fi meritat Daniela Toma, dar ei puşi în faţa propriei lor măsuri s-au ruşinat şi au fugit la Gaudeamus.


De citit pentru o inţelegere suficientă următorul link.
https://republica.ro/ura-de-dupa-taste-si-experimentul-marinei-abramovic-femeia-care-s-a-transformat-de-bunavoie-intr-un-obiect 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ma intereseaza comentariile ,fie si rautacioase