sâmbătă, 7 decembrie 2019

Elevul Toma şi testul Pisa


În după amiaza când s-au aflat rezultatele la testul Pisa, o undă de  îngrijorare ca o fâlfâire mută a tulburat câteva clipe, lunecarea liniştită a vârfului peniţei dispozitivului ultrasensibil care înregistra în laboratorul de fizică, toate seismele. Puţin probabil ca în zgomotul recreaţiei să se fi resimţit şi în rândul elevilor ceva replici, dar o uşoară îngrijorare pe coridoarele şcolii nr..., totuşi parcă se putea citi, mai ales pe chipurile fetelor ce-şi pudraseră puţină paloare la tenul de zi.
Numai Toma, scumpul meu nepot dintr-a şaptea, despre care v-am tot vorbit, greu traversase noaptea cu gândul la iubita sa, dar nu părea obosit. Mai degrabă, ca să zic aşa, arăta ca un mascul împlinit. Un tânpiţel cu faţa fericită, mulţumit că putea să celebreze o zi jumătate de când îşi găsise iubită. Ce să mai(!), o considera femeia lui.
Jocurile de maturitate ale copilăriei te dau pe spate!…
Pe el testul PISA nu l-a atins, dar când a alergat la etaj căutând-o pe Ştefana în clasa anului şase, odată s-a stins, i-a căzut coţofana din turn şi parcă l-a lovit cineva în tâmplă cu piatra.
„Măi omule Ştefana e la clasa patra, nu e la noi!” A dat-o în şmechereală apoi:
„Băiatu’, du-te tu si spune-i să vină cu avocatu’, că o caută soţul să divorţeze!
În paranteze fie spus, cu un mers stingher, a venit fata în clasă, la parter, s-a strecurat suplu printre rânduri de bănci şi a ajuns la el puţin speriată, aducând o cutie de bomboane cu ciocolată şi nucă de cocos pe deasupra, să-l îmbuneze şi să-şi urmeze parcursul de cuplu funcţional, împreună. 
Ofticos, s-ar fi îndulcit el cumva, dar nu-i plăcea nuca de cocos şi tot a divorţat, de necaz!
Ăştia de la testele Pisa n-au nici un haz cu analfabetismul lor funcţional, de-aia li s-a înclinat turnul!... Păcat că Toma după o zi jumate a divorţat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu