joi, 6 februarie 2014

Scriitorii de azi și de ieri…          Mǎ minunez cât de mari au fost în toate timpurile scriitorii neamului. Vǎ propun sǎ îl cunoașteţi, dintr-o singura paginǎ, ca geniu naţional pe unul dintre ei. Fila 18 Dosar CNSAS 1370480
Declaraţie
          Subsemnatul Vǎcaru L Ion Referent Principal la Comitetul Provizoriu al Plǎșii Merișani declar urmǎtoarele:
          Cunosc pe Eugenia Popescu (personajul Gica, comunista, al romanului meu Gușterele. Mǎ bucurǎ orice comentariu care vizeazǎ cartea, fie și înainte ca ea sǎ se nascǎ…), din anul 1945, din Pitești, de la Organizaţia Tineretului Progresist unde s-a strecurat și dumneaei, și s-a înscris în anul 1946. A trecut apoi la PCR unde și-a depus munca de partid. Neducând munca în spiritul de clasǎ, a fost exclusǎ, deoarece susnumita era legionarǎ la origine.
          În anul 1949, 24 mai, am fost numit Președinte al Plǎșii Merișani. Când am venit sǎ-mi iau postul în primire am gǎsit-o pe susnumita ca Primar al Comunei. Întrebând poporul sǎrac și pe membrii de partid ce fel de element este, toţi mi-au spus cǎ a fost legionarǎ împreunǎ cu fraţii sǎi și îi mirǎ cazul cǎ e încǎ în conducerea satului, pentru cǎ se poartǎ cu dictaturǎ faţǎ de popor. Poporul și cu membri de partid mi-au propus sǎ o dǎm afarǎ, însǎ fiind susţinutǎ de Comitetul Provizoriu Judeţean nu am putut sǎ o dǎm afarǎ și din postul de Vice-Președinte pe care îl deţine la Comitetul Provizoriu al comunei.
          Cu toate declaraţiile luate de la anumiţi oameni care îi cunoșteu activitatea legionarǎ și cu referinţele de la membrii de partid din care i s-a format dosar și a fost trimis la Secţia Cadre a Judeţului, tot nu am putut-o scoate din conducerea comunei. (Ce neputincioasǎ pare sǎ fi fost atunci democraţia! Azi în epoca Ponta, asemenea bâjbâieli nu ar mai fi posibile.)
          Afarǎ de cele arǎtate pânǎ în prezent, susnumita(adica numita primar), duce o muncǎ contra Partidului Muncitoresc Român, spunând cǎ mult nu mai este și va fii rǎzboiu (vor veni americanii) și vor lua iar conducerea ţǎrii, fostele partide fasciste, sau istorice în care și tatǎl ei (Tobârlan) a fost primar în Partidul Liberal. (Nu știam cǎ tatamare Tobârlan a fost primar. Liberal da.)
          Un frate al ei (Nicolaie) a fǎcut nuntǎ legionarǎ unde a fost și ea îmbrǎcatǎ în cǎmașǎ verde cu centurǎ, I s-a gǎsit fotografia, pe care susnumita spune cǎ nu o recunoaște.(În cel mai rǎu caz, dacǎ organele constatǎ cǎ e ea, din ce își mai aduce aminte ar fi putut juca în costumul ǎla într-o piesǎ de teatru.)       
          (Într-o altǎ notǎ informativǎ nesemnatǎ aflatǎ în dosar, datatǎ 15 martie 1950, nu știu dacǎ scriitorul era același, dar stilul  asemǎnǎtor dovedește cǎ "prozatorul" fǎcuse prozeliţi, ni se precizeazǎ cǎ fotografia fusese gǎsitǎ întâmplǎtor într-o casǎ a unei rude a lor din comuna Valea Mǎrului. Din informaţiuni, aceastǎ fotografie s-ar afla la tovarǎșul Tuţǎ de la Judeţeana PMR Argeș, Serviciul Cadre.)
          Mai informez cǎ susnumita înșealǎ poporul din comunǎ. De exemplu are sǎ dea bani pe mieluţele de rasǎ, pe care bani i-a încasat de la popor și pe urmǎ spune cǎ nu i-a luat și-i mai încaseazǎ o datǎ. A sustras bani și din vânzarea prunelor și a merelor de la școalǎ.(Aceeași livadǎ unde m-am încǎierat eu în clasa patra cu un coleg, pentru mǎrul Mariei, rǎmas în pom necules, dovadǎ cǎ lucrarea se fǎcea totdeuna de mântuialǎ…)
          Deci în concluzie este un element dușmǎnos clasei muncitoare de la ţarǎ și nu meritǎ sǎ stea în rândurile lor.(Pǎstrez acordul, nu știu ce reguli gramaticale funcţionau atunci, știu în schimb cǎ Gica a plecat curând la oraș)
          Aceasta îmi e declaraţia pe care o dau și o semnez. SS indescifrabil

I Vǎcaru

2 comentarii:

  1. Virgiliu Firescu Retraiesc spaima copilariei mele:duba neagra!
    acum 3 ore · Îmi place

    RăspundețiȘtergere
  2. Armand Nicolae Rusu Cumplit...
    Ieri la 18:11 · Îmi place

    RăspundețiȘtergere

Ma intereseaza comentariile ,fie si rautacioase