duminică, 18 mai 2014

Apǎ vie.



                                                Dacǎ nordul ar dispǎrea în mare
                                                   încotro ar naviga corǎbiile?

          Un moto dintr-o poezie pe care încǎ n-am scris-o.


          Mǎ aflu într-o complicatǎ eroare, ca și cum aș vrea sǎ ridic un zmeu ca sǎ pot recepţiona sau emite un mesaj, dar nu știu sǎ strunesc curenţii de aer pentru cǎ vântul s-a pornit brusc din toate direcţiile. Acul busolei, cel care ar fi trebuit sǎ-mi indice dreapta cale, parcǎ a înnebunit sub cadran, rotindu-se bezmetic precum elicea unui elicopter. (Puma?... Doar suntem NATO ce dracului!
          Mișcarea elicei îmi încolǎcește braţul deasupra capului, înnodându-l într-un nod marinǎresc cu sfoara zmeului. Și, de parcǎ aș fi un spectator parașutat la un Dineu cu proști ce vrea sǎ zboare, am vǎzut spectacolul de curând la Naţinal cu Mǎlaiele în rol principal, vrând sǎ-și punǎ neapǎrat cu capul, pǎlǎria în picioare... sau invers nu mai știu precis, la fel și zmeul meu, parașutǎ mutǎ în câmp deschis, cǎutǎ nordul în soare, în loc sǎ coboare cu mesage cifrate, extraterestre, din Paradis.
          Mai bine studiam hǎrţile riscurilor de inundaţii, plǎtite cu bani grei de guvern și cǎram sacii cu nisip pe Dunǎre și pe Prut cu soldaţii, sǎracii, sǎ nu mai stea ţara sub ape. Cǎ rușii aștia, fraţii din Ucraina, e posibil mai întâi sǎ inducǎ ploile, sǎ ne înveţe cu dezastrele și dupǎ aia sǎ ne arate taina salvǎrii de la înec. N-aș mai vrea sǎ-l vǎd pe premier împins cu barca în munţi de ǎia de la ISU, taman acu! Vin americanii și iar zice lumea cǎ se dǎ ascuns. Știu de la extratereștii mei, pe surse diplomatice, Joe Biden vine sǎ-l întrebe pe Ponta ce are de gând cu Românica și cum vrea el s-o treacǎ dincolo de schimbǎrile climatice?
          Oricum, nu e liniștit premierul. Are informaţii sigure, de-aia și-a tras serviciu personal plǎtit, cǎ vicepreședintele american îl aduce și pe Masaru Emoto, un om de știinţǎ japonez care se zice cǎ știe sǎ citeascǎ în cristale de gheaţǎ. Japonezul a demonstrat știinţific, cum cuvintele, gândurile, muzica, sentimentele, altereazǎ moleculele apei. Experimentul din punct de vedere tehnic e foarte simplu. Se pune apǎ într-o gǎleatǎ de plastic, din cele multe care stau în stoc, pregǎtite pentru alegerile europarlamentare și, câteva minute se dǎ drumul Rapsodiei albastre a lui Gershwin, sau de ce nu, Rapsodiei lui George Enescu. Se lasǎ apa expusǎ câteva zeci de secunde vibraţiilor muzicii, apoi se congeleazǎ și se fotografiazǎ cristalele formate. S-a auzit pe surse cǎ Biden, ca sǎ-i facǎ lui Ponta concesii aduce la București și femeia cu barbǎ, sǎ-i cânte live și sǎ-l mai scoatǎ o datǎ din depresii, cǎ orșicum e tracasat în campanie ca el are barcǎ, n-are nici cǎruţǎ, nici sanie.  
       
          Evenimentul zilei și Gândul ne-a pus la dispoziţie câteva planșe. Uimitor cum Artistul a așezat cristalele când iubirea și muzica înǎlţǎtoare au fost receptate de apǎ. Și groaznic cum minciuna, viclenia și rǎutatea umanǎ au deturnat moleculele.
          Tare curios sunt cum se vor așeza cristalele când va minţii premierul de va-ngheţa apele.
Plai balai – pamflete politice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu