vineri, 15 august 2014

Și noi suntem varani, baroane!



          Minciuna stǎ cu Viorel la masǎ. Sǎ stea la el, dar nu la mine-n casǎ! Bunica Pǎuna și mama, Dumnezeu sǎ le odihneascǎ, m-au învǎţat copil fiind sǎ iau aminte cǎ cel mai mare rǎu e ǎla care minte. Nu se inventase televizorul. Cinstea și omenia erau încǎ la mare preţ și poporul nu se furaja ca acum cu nutreţ. Mai rar prostul satului sǎ fie primar. Vedeai câte-un hoţ cârciumar, dar asta devenise cutumǎ. Când îl prindeai, îi dǎdeai peste mânǎ, insul o dregea cu o glumǎ și ca sǎ-ţi treacǎ, îţi turna cam o sǎptǎmânǎ în cinzeacǎ din damigeana a bunǎ, de prunǎ curatǎ. Aia era sǎptǎmâna luminatǎ.
          Minciunile lui Viorel n-au nici noapte nici zi, de te-ntrebi: de unde atâtea nerozii și resurse? Cum nu se rǎstoarnǎ mașina lui de curse când suprataxeazǎ benzina? sfinţește ca popa cu trafaletele, bugetele în recesiune și translateazǎ Europa în China, pe bune.
          Ba, asearǎ într-un grup de ţǎrani, mireni creștini, le povestea cǎ vom schimba piaţa la varǎ cu el președinte peste ţǎrișoarǎ și vom vinde pepeni de Dǎbuleni, pe lei africani, cǎ euro e în declin...  
          Dintrodatǎ m-am liniștit pe deplin. S-a deschis supapa. Cât e el de ortodox creștin, de unde atâta matrafox sau vin, sǎ ne-mbete pe toţi? Cǎ românii cât ar fi de idioţi, se pot lipsi de neveste la o adicǎ, dar când li se toarnǎ apa în vin, simt nenicǎ! Și-i dau o veste tristǎ, la minciuna asta nu rezistǎ

*

          Ce-am scris azi în zi sfântǎ de mare sǎrbǎtoare, Adormirea Maicii Domnului, nu mǎ încântǎ deloc. Se împlinesc pe deasupra 300 de ani de la tragica decapitare a Brâncovenilor. Ar fi trebuit poate sǎ mǎ aplec asupra lui Mateiaș copilul de 16 ani, care speriat de sângele fraţilor sǎi scurtaţi de capete a cedat zicându-i sultanului Mehmet cǎ-și schimbǎ credinţa și nu va mai fi creștin. O datǎ s-a uitat la el tatǎl sǎu Constantin și s-a întǎrit. Copilul ǎla speriat doar o clipǎ a crezut cǎ poate rǎstǎlmǎci.
          Cu așa înaintași cum poate rǎbda un popor minciunile în bulboane?

Sa nu uit. La mulţi ani tuturor Mariilor, fiicei mele Cristina Maria și nepotului meu Toma care azi a împlinit 8 ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu