joi, 3 noiembrie 2011

Blue Gene

ProbaSponsor: Oktal.ro
Nume proba: Procesoare versus neuroni
Enunt proba:


        Lumea devine din ce in ce mai rapida. Suntem mereu in miscare, avem nevoie de resurse mai bune, cu putere de calcul si viteza mai mari.
        In ce masura consideri ca tine pasul creierul uman cu progresul in acest domeniu?  

*

       Suntem in plina revolutie tehnica. Calculatorul a devenit portdrapelul incontestabil al mintii si partenerul de drum. Procesoarele inventate de om lucreaza la turatie maxima pentru ai oferi o noua dimensiune de spatiu, de timp, de cunoastere. Creierul uman e un labirint ordonat de sinapse si neuroni ce acumuleaza continuu informatii si se dezvolta. De cealalta parte Internetul devine un creier universal cu retelele sale, cu centri nervosi ce proceseaza tot timpul. 
      E de ajuns sa arunci cu piatra, bine tintita intrebarea si navalesc mii de raspunsuri. Cate biblioteci ar fi trebuit sa citesti, cate vieti ti-ar fi fost necesare!? Milioane de procesoare sunt la dispozitia ta in Google, Wikipedia sau orice retea de socializare.
      S-a dovedit stiintific, tot ceea ce facem lasa o urma in creierul nostru. Anumite parti ale creierului intens folosite se dezvolta mai mult. Un sofer de taxi are anumite zone pe creier mai "mobilate" decat un sofer obisnuit, dar un fizician, dar un artist? Scriind zilnic pe blog capeti usurinta scrisului, antrenezi centrii nervosi, cauti informatii, faci legaturi multiple, capeti viteza de reactie, flexibilitate, procesezi, devii mult mai creativ. 
      Si ce rezerve fantastice gandindu-ne ca doar 10% din posibilitatile cognitive ale creierului sunt folosite.
      Si daca ducem mai departe judecata, apreciem ca generatia noastra s-a antrenat cu calculatorul doar de 20-30 de ani! Ce abilitati vor capata cei din generatia digitala, nascuti odata cu calculatorul, ce si-au primit gadgeturile pe post de jucarie de cand mergeau de-a busilea, sub privirile invidioasa si stinghere ale bietelor papusi, cand si cand sterse de praf si asezate cu grija de bunica pe vitrina.
      Ei unde vor urca procentul de folosire al creierului?
Este adevarat, creat de om, sa nu uitam asta niciodata, un supercomputer poate stoca mai multa informatie decat creierul uman si poate calcula o ecuatie mult mai rapid, dar chiar si cel mai mare si cel mai rapid supercomputer ce poate fi gandit nu egaleaza puterea de procesare a creierului.
      Specialisti IT si oameni de stiinta americani incerca de ceva timp  sa simuleze creierul uman. Cu 2048 de procesoare au reusit sa simuleze creierul unui sobolan, cu 24576 creierul unei pisici si estimeaza pentru creierul uman 800000 de procesoare. Programului Blue Gene, care ar trebui sa finalizeze proiectul in 2019, i-ar trebui sa configureze miliarde de neuroni si zeci de mii de miliarde de sinapse.
      Sa stam linistiti, n-avem cum sa fim invinsi de monstrii calculatoarelor. Nu va fi instaurata o noua ordine. Apa vie si focul, inspiratia si visul, intuitia, creativitatea, geniul sunt la noi. Numai noi detinem secretul echilibrului utilizarii ambelor emisfere cerebrale.  
       Ne putem antrena neuronii cu procesoarele calculatorului, putem progresa impreuna, dar la butoane suntem noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu