Fenicienii aveau în vocabular cuvântul afar, adica praf. Au praf africanii şi azi cât deşertul Safara. Traversând îmbarcaţi în corabiile lor de cuceritori Mediterana, romanii i-au descoperit pe afrii, un trib berber, nu departe de Cartagina şi s-au luptat cu ei. Azi africanii, peste tot în lume, întorc paginile cu alte mize. Şi grecii au în fondul lor lexic, apfrike( fără frig).
           În criza de-acum, marile burse fac frisoane, îngheaţă când aud de greci.
           Continentul negru este al doilea pe Terra şi cel mai populat după Asia. Nilul, cel mai lung fluviu din lume se află aici, dar şi Sahara, cel mai mare deşert. Punctul cel mai înalt african e Muntele Kilimanjaro, cel mai de jos, e lacul Aral(156 m sub nivelul mării), situat în micuța țară Djibouti. Aici sunt pădurile ecuatoriale ,luxuriante, de nepătruns, dar şi pustiuri imense fără strelice de umbră pe sute de kilometrii, fără stropi de ploaie şir lung de ani.
           Cele mai mari bogăţii de pe glob stau alături cu cele mai sărace ţinuturi. Urmele celor mai importante şi strălucite civilzaţii (egipteană, feniciană), laolaltă cu cele mai vechi fosile cunoscute ale strămoşilor omului.
           Continentul contrastelor l-am parcurs în vis într-o Toyota Land Cruiser, nava amiral a japonezilor, 60 de ani de experienţă în off road.
           Primisem cerinţele probei de la SuperBlog. Bolidul de trei tone cu motorizare diesel, poate să treacă printr-un vad de apă adânc de maximum 70 centimetri şi are o gardă la sol minimă de 215 milimetri. I-am testat caracteristicile traversând o mlaştină care eram sigur că mă va înghiţii până la urmă. Ori mlaştina, ori crocodilul acela de pe malul fluviului Zambezi, înainte de a atinge "fumul tunător" cu alte cuvinte Cascada Victoria. Noroc cu babuinii ce i-au distras atenţia.
           Nu eram singur în Land Cruiser, Cofie, vechiul meu coleg din studenţie îmi pondera avânturile şi dorinţa de a mă abate din drum. Savana cu palmieri și baobabi și pădurea tropicală ne însoţea cu sute de pericole.
           Cofie avea o puşcă de vânătoare, dar fără îndoială i-ar fi tremurat braţul de sprijin în faţa unui leu răgnind. Nu eram dintre cei care dacă mi s-ar fi cerut să numesc cinci animale sălbatice din Africa, aş fi spus 4 elefanţi şi o girafă, dar dorinţa de a le observa comportamentul, acolo în cadrul lor natural depăşea precauţiunile de bun simţ.
           La un moment dat Land Cruiserul meu a nimerit
în mijlocul unui cârd de gazele, jeep-ul meu nici pe departe nu e cel mai rapid model de acest gabarit de pe piaţă. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h este realizata în 11.7 secunde, iar viteza maximă a acestui model este de 175 km/h.
Gazelele parc
ă se jucau trecând cu uşurinţă pe lângă noi şi cu toate că nu simţeam denivelările terenului accidentat, sistemul de suspensie cinetică dinamică KDSS, controlat electronic făcându-şi datoria, la un viraj scurt, am atins fără să vreau unul dintre animalele în alergare şi acesta s-a răsturnat.
           Am fr
ânat îngrijorat maşina, mângâind coapsa încordată a gazelei şi m-am trezit transfigurat de emoţii, plesnit peste mână, de blonda ce se culcase cuminte lângă mine aseară, căreia ii stricasem somnul cu gesturile mele ce deveniseră indecente in teritoriile interzise.
           U
şor buimăcit l-am căutat câteva secunde pe sub cearceaf pe Cofie, dar pielea lui cafenie nu strălucea nicăieri. Mulţumit, m-am întors cu spatele. 
           Puteam sa trec linistit la urmatoarea etapă.
Postare in cardul Concursului SuperBlog .

Jurizat 85 puncte