luni, 28 noiembrie 2011

Eyefinity. Lumea lui Alex

Eyefinity

 
Poate cǎ multora nu le convine faptul ca advertorialele mele au totdeuna o notǎ personalǎ, aduc ceva intim, trǎit şi pe deasupra nu dau suficiente detalii tehnice care sǎ-l facǎ pe potenţialul cumpǎrǎtor sǎ dea nǎvalǎ în magazine. Nu sunt un expert în tehnologiile imaginate de marii corporatişti ai viselor  transpuse în realitate. Mǎ bazez pe reacţiile celor cunoscuţi, descriind cumva impactul şi imaginând un mod de abordare. Astǎzi e rândul lui Alex, nepotul meu de şapte ani care nu vorbeşte şi încǎ nu poate merge la şcoalǎ, având de purtat şi de câştigat o bǎtǎlie  cruntǎ cu autismul. Unele progrese certe ne dau speranţe. El e partenerul meu, el m-a fǎcut sǎ înţeleg mai bine cum e cu Eyefinity. 

Lumea lui e un cerc unde tot timpul aleargǎ, bucurându-se de  elementele componente pe care le descoperǎ şi le percepe ca pe nişte miracole, însǎ cel mai mare miracol pentru el e calculatorul. Ii plac, nu numai jocurile pe care descifreazǎ reguli şi se bucurǎ când le fixeazǎ efectul. Se enerveazǎ uneori şi atunci mǎ trage de mânecǎ sǎ-i salvez reputaţia, îi explic cǎ nu ma pricep la jocuri, nu înţelege şi mǎ mustrǎ din priviri, e obligatoriu sǎ mǎ pricep altfel de ce aş mai fi bunic..
În camera de zi, când suntem toţi acasǎ, de obicei sunt deschise mai multe calculatoare, laptopuri sau tablete, plus un televizor  pe care în cea mai mare parte ruleazǎ un film de desene animate pe DVD. Urmǎreşte un timp filmul, gesticuleazǎ cu braţele dezarticulate luînd-o înaintea personajului pe care–l imitǎ, redându-i fǎra greşealǎ cu o clipǎ mai devreme mişcǎrile şi trece mai departe. Se uitǎ la displayul tǎu pe care crezi cǎ-l ai în stǎpânire şi la care lucrezi. Dacǎ ai norocul sǎ fie curat, o paginǎ word unde scrii de exemplu un articol pentru SuperBlog, te lasǎ în pace, dar când se întâmplǎ sǎ te prindǎ cu o reclamǎ sau imagini în desfǎşurare, poţi sa-ţi iei o pauzǎ.
Te dǎ la o parte şi începe sǎ mǎreascǎ imaginea, îi studiazǎ detaliile şi apoi o reduce pânǎ rǎmâne un punct, dupǎ care iar o mǎreşte sau alege o altǎ fotografie. În faţa reclamelor se extaziaza pur şi simplu.
Pe tableta lui taicǎ-sǎu, are întotdeauna în barǎ, în stendbay un joc de colorat sau un bazel cu muzicǎ, dar cel mai mult ii place sǎ descompunǎ filmele. Din taste, destructureazǎ stop-cadrele, probabil are senzaţia cǎ el comandǎ gesturile ştiute ale personajelor, le întârzie evoluţia în întâlnirea lor cu  acţiunea filmului sau le accelereazǎ într-o tehnicǎ pe care o stǎpâneşte deplin. El e cel care dicteazǎ, animatorul, regizorul care însufleţeşte personajele.
Poate cǎ în relatarea începutǎ nu se vede legǎtura cu  Eyfinity, vǎ cer îngǎduinţa sǎ mǎ explic. Ce face tehnologia asta de la AMD? Uneşte un ansamblu de 3-6 displayere, dându-le viaţǎ de la o singurǎ placǎ VIDEO. Obligatoriu un ATI Radeon™ HD 5400, HD 6800 şi în continuare plusând. în sus cifrele .
Poţi opta pentru Duplicated Mode operation şi ai o imagine extinsǎ sau Extended Mode şi ai imagini separate  pe fiecare din cele 3-6 displayere.
E visul lui Alexandru sǎ aibǎ în stǎpânire toate monitoarele. Dacǎ ar dori sǎ participe la un raliu, toate monitoarele s-ar conecta la tensiunea cursei. Potenţarea vederii periferice pe ecranele laterale l-ar face sǎ fie stǎpân pe situaţie. Nici o surprizǎ nu l-ar gǎsi nepregatit. Sǎ zicem cǎ traversând o savanǎ, ar observa in lateral  gǎtul unei girafe înǎlţimea şi aspectul stângaci pot ieşi din cadru, dar nu trebuie uitat cǎ girafa, vulnerabilǎ cum pare ea, atinge o vitezǎ de 50 km pe orǎ, iar cu copita din spate poate ucide un leu, de-aia e bine sǎ ocoleşti şi sǎ-ţi iei din timp toate mǎsurile.
Sau la acul de pǎr într-o adevǎratǎ cursǎ de vitezǎ, poţi sǎ ţii pe trei ecrane sub control, toţi adversarii. Senzaţia intensǎ de real, de adâncime a spaţiului i-ar împlini entuziasmul şi i-ar da siguranţa învingǎtorului.
Poate sǎ aleagǎ şi cealaltǎ opţiune de lucru, ecranele funcţionând separat. De mult voiam sǎ-i arǎt cum se face un film. Are o usurinţǎ în a înregistra, teribilǎ. E suficient sǎ vadǎ o singurǎ datǎ succesiunea comenzilor şi memoria funcţioneazǎ urmând calea. Sunt sigur ca având într-un ecran o bancǎ de imagini, sursa, ar alege trecǎndu-le prin filtrul sǎu în ecranul al doilea, dupǎ tehnica bazelului, cadre  care sǎ se completeze, sau sǎ slujeascǎ o idee, apoi în ecranul urmǎtor, le-ar ordona însufleţindu-le cu puterea lui dominatoare.
La câtǎ dorinţǎ de comunicare i se citeşte în ochi, el neputând vorbi, sunt sigur cǎ şi-ar gǎsi supapa de eliberare, cu siguranţǎ  expresivitatea ar cǎpǎta valenţe, s-ar transforma în  victoria lui.

În nici un caz nu am dorit sa leg tehnologia eyfinity, un pic forţat  de autism. Deschiderea domeniului nu cunoaşte limite şi pǎtrunde unde nu te-ai gândi. Din laboratoarele NASA, în proiectarea asistatǎ de calculator, in training-urile militare şi simulǎri de zbor, de la realizǎrile de film, în lumea 3D a gamerilor, pretutindeni unde mişcarea omului în spaţiu nu trebuie sǎ scape nici un amǎnunt.
Modalitǎţile de configurare, compatibilitǎţile, lista jocurilor pentru gameri care se preteazǎ la acest system toate informaţiile utile le aflaţi la cumpǎrare de la specialişti, pun şi eu un link. Important e sǎ va decideţi sǎ intraţi în magazinele online şi sǎ vǎ treceţi pe lista lui Moş Crǎciun acum de sǎrbǎtori.

Postat in cadrul Concursului SuperBlog 

A primit 87 puncte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu