sâmbătă, 9 februarie 2013

Turnirul premierului



             Reuşise o vreme premierul să mă păcălească. Începusem să-mi fac iluzii că a mai înţeles câte ceva din meditaţiile primite pe gratis de la mai marii Europei şi are şansa să-şi reseteze comportamentul. Eram gata să trec cu buretele peste minciunile şi ghilimelele trecutului şi să  accept că dacă va pune burta pe carte va reuşii să ajungă în cele din urmă premier. E tânăr, are timp suficient să se schimbe, nu e condamnat să rămână încrâncenat în ură ca Antonel.

          Aseară însă pe toate posturile televiziunilor, îmbrăcat în costumul de zale şi călare pe un armăsar negru, cavalerul Zombie părea că se luptă cu creaturile malefice ale neantului, socotind cu spada, când ar fi fost atât de simplu să socotească cu pixul, repartizarea bugetului european în cadrul Uniunii.

          Neşansa lui s-a numit şi de această dată Preşedintele. Obosit, după o noapte albă de dezbateri aprinse, stors de vlagă, a mai avut puterea urcat la catedră ca un învăţător de la ţară, să explice cu acribie unor ţânci cu căştile în urechi, scriind cu creta pe tablă, teoria procentelor. Ce înseamnă o creştere cu 18% a bugetului alocat direct şi să ai cel mai mare procentaj de creştere din toate cele 27 de state ale Uniunii. Din totalul ţărilor, precizez.

          Creştere, într-o perioadă când tot bugetul european, datorită crizei şi lui David Cameron, a scazut dramatic.

          Nu vreau sa va plictisesc, nu dau amanunte. Statistica e evident că nu poate să placă unui literat. Dar aş mai pune o întrebare via-a-vis de retorica Pontonelului(iar nu-i mai zic premier) care fanda ameninţător, cu spada ridicată deasupra capului Preşedintelui, din micul ecran, comparând Romania cu Polonia şi repetând obsedant că 18% din bugetul nostru de referinţa, e mai mic decât 14% al polonezilor.

          Întorc întrebarea şi mă refer la cei 70% cu care defilează USL-ul(recunosc pe bună dreptate !) că l-a votat poporul. El reprezintă ce? 4 milioane de votanţi. L-ati auzit vreodata pe vreunul din politicienii uselini spunând că au fost aleşi de 25% din toata populaţia cu drept de vot? Şi dacă din aceste voturi, îi scazi pe cei cel urăsc pe Băsescu, ei cu ce rămân?

          E greu să socoteşti cu sabia, adevărul procentelor. Rişti să te răneşti în tăişul ei.

          Iniţial am dorit în acest post să-l prezint pe Pontonel cum se duiela el aseară cu propriile fantome în turnirul început la România TV, continuat la Realitatea TV, la Antena 3, la DG TV şi în sfârşit la B1 TV, dar am înţeles că nu merită.

          Tocmai a sosit în Bucureşti, când scriu aceste rânduri văd la televizor, Torţa Olimpică. Aceea cu spiritul sportiv, demnitatea, respectul şi fair play-ul. Aprinsă din Grecia cu destinaţia precisă, directă Braşov, Romania ca să vegheze Festivalul Olimpic al Tineretului European.     

          A poposit câteva minute în grădină la Cotroceni. M-am uitat la Preşedinte. Era cu capul pe umeri. Sincer m-am bucurat pentru Pontonel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu