Grupul Albaṣtrii lanseazã vineri 26 iunie la Roṣiori de Vede câteva cãrţi proaspete. Vor fi prezenţi la întâlnirea organizatã de Asociaţia Culturalã Mileniul 3 - Nicolae Radu, Claudia Duminicã, Ion Toma Ionescu ṣi Aurel Sibiceanu.
“Cine mai sunt ṣi Albaṣtrii ãṣtia? Ar putea însemna ei ceva, pentru roṣioreni, sau pentru literatura românã?” Greu de rãspuns. La debut, în prima tinereţe am fost înconjuraţi de interesul ṣi sprijinul profesionist al Revistei Argeṣ, în cea mai bunã perioadã a ei - perioada Tomozei - dar am avut ghinionul cã ne-au descoperit concomitent securiṣtii. Citez din dosarul nr.1594 din 04. 10. 1971 descoperit la CNSAS
La 04.10. 1971 s-a deschis dosarul de urmãrire informativã asupra grupului Albaṣtrii, ai cãror membrii se întâlneau sub masca aṣa ziselor “ceaiuri”, comentau duṣmãnos, audiau postul de radio Europa Liberã, scriau o prozã sau o poezie pesimistã, absurdã, elogiau modul de viaţã occidental, aveau un întreg ritual de primire în grup.(Extras din Documentul Directiei I-a a Securitãţii statului semnat de General Maior Dumitru Borṣan ṣi Locotenent Colonel Wagner Ioan.
Toate acele evenimente care ni s-au întâmplat ṣi ne-au marcat existenţa sunt descrise în cartea Dosarul Albaṣtrii. Noi suntem personajele acelei cãrţi. Ea nu a fost de la început. S-a scris paginã cu paginã ṣi are legãturã cu acel dosar, dar mai ales cu vieţile noastre. Destinul în mare parte ne-a fost scris de securiṣti, am devenit personajele scenariului, fãrã sã ne putem abate de la viziunea regizoralã.
Lucrurile sunt amestecate ca într-un malaxor, cu securiṣti, cu informatori ṣi cu noi de-a valma. Am ieṣit dintre rânduri ca ṣi cum am fi parasit un cinematograf vechi cu aparatul de proiecţie în mijlocul sãlii dupã ce s-au oprit rolele, ca sã nu stânjenim spectatorii, sau sã trebuiascã sã umblãm cu capul plecat.
Dupã zeci de ani ne retrãim tinereţea ṣi ne bucurãm în sfârṣit cã putem scrie cãrţi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu