miercuri, 30 iunie 2021

Ochiul dracului

 

„Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine”. Pentru Dumnezeu, în ce lume trăim? Cum nu împietrim de atâta făţărnicie!?

Dacă adevărul ar fi acesta, singur şi suprem, noi am fi altă lume.

V-aş propune un exerciţiu simplu. Să mergem înapoi la frază, să lăsăm ghilimelele să se desprindă de text ca o fâlfâire de aripi şi să purcedem întru cercetare şi analiză sub oblăduirea Domnului.

Cuvintele acelea sfinte, ştim fără îndoială fiecare dintre noi că sunt alcătuite din litere. Să destructurăm cuvintele şi să lăsăm literele să se amestece singure. Am putea constata că liniile contorsionate, despletite şi reîmpletite cu puţină imaginaţie ar putea contura o hartă, cu munţi şi cu văi şi cu râuri izvorâte din inimă. Poate fi şi o pâinea întregită şi aburindă, scoasă din ţest, care ar semăna cu ţara de dincolo de inimă.

În mijloc, am pune desigur crucea, ca să-l avem aproape pe Dumnezeu. Mulţumiţi de noi poate că ne-am hodihni după asemenea concentrare şi am constata cu siguranţă ce lucru bun am trăit.

 

Apoi într-o ordine firească ar trebui să recompunem textul să nu se risipească magia.

Aş apela în primă instanţă la medici şi la profesiunea lor nobilă, lăsând în urmă politicul. Dăruirea medicilor nu are margini, cu siguranţă ei vor şti să readucă viaţa în textul acela sfânt. Numai că bisturiul, fiecare tăietură în corpul viu, are un preţ stabilit şi banul e ochiul dracului.

Nu putem renunţa atât de repede. Cu siguranţă biserica păstrătoare a credinţei, se va apleca asupra textului şi-l va înlumina, repunându-l la locul lui. Un sobor de preoţi se vor aduna pentru rugăciune, dar şi lumânările au un preţ, naşterea vieţii are un preţ şi mai mare, chiar moartea cu lopata ei de pământ, şi Caron când te trece apa Stixului, cere obolul sfânt în tăcere, şi banul e ochiul dracului

Ce şi-a zis clasa politică bine intenţionată şi orientându-se. Textul acesta e mai preus decât ţara. Împărţim povara la doi, putere şi opoziţie, vindem bucată cu bucată trup din trupul ţării şi răscumpărăm literele, una câte una, din ochiul dracului…

„Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine”.

duminică, 27 iunie 2021

Drum în lumină

 

Nu m-am gândit nicodată că s-ar putea întâmpla să vreau să scriu despre un om, despre un prieten şi să nu pot lega două fraze într-un text pe care să-l citească relaxat şi să nu se plictisească, la drum întins, singur într-o Dacie condusă de pilotul automat pe autostrada cu zece benzi, singura autostradă terminată la noi, care traversează prin Defileul Îngerilor şi ajunge la un capăt al cerului, flancată de panouri luminoase ce nu te lasă să priveşti ce e dincolo de ele.

SITUAŢIA ÎN SINE, GRABA CU CARE A PLECAT, M-A LUAT PRIN SURPRINDERE. E MULT MAI SIMPLU SĂ OPTEZ LA UN TEXT SRIS DEJA, CE AMINTEŞTE DE PRIETENUL MEU FABULOS, ÎNTR-O PAGINĂ DIN DOSARUL ALBAŞTRII

*

—Nea Petrică eşti matale Mare Şef la calitate, da am să te rog azi să priveşti situaţia ca un secretar de partid. Directorul se aşezase în capul mesei pe scaunul şefului de secţie şi continuă amical. Scaunul, unul special, era reconstruit dintr-o banchetă de Dacie. Stătuse o vreme prin laboratorul lui Staicu, adus de la Montajul general. Controlorii noştri mergeau des la Finisări să probeze cutiile de viteze reclamate pe pista de încercări. S-a împiedicat vreunul de el, uitat pe undeva şi l-a aruncat în camionetă. Unde să-l lase, că în bancul de probă era deja unul? L-a dus în laboratorul lui Staicu. L-a văzut Bădiliţă şeful seecţiei într-o zi, scaunul, şi l-a confiscat. A chemat tâmplarul, i-a dat sarcină să-l aranjeze, să-i facă un cadru şi să-l ducă sus la el în birou.

—Bun fotoliu ţi-ai tras Vasilică! Are vreun buton, vreo manetă ceva? Se dă pe spate? Cine îl întinde, tu, sau Mioara secretara? Bădiliţă se roşise tot! Un băiat fin, educat…

—Hai, că nu te spun la nevastă! (Sigur, după vorbă, nu mai am dubii, era directorul (O)Liviu Păun(escu), nu era Ivan!). Reluăm.

—Nea Petrică, omule(!), avem o problemă. Nu spun eu să dai drumul la cutii, calitatea e supremă în socialismul tău şi al meu, multilateral dezvoltat, după cum până şi tu ai aflat!...(Mucalit directorul Liviu! îl cam lua peste picior pe Miu, dar tot el apoi îi semna din când în când câte-un ştat de prime, după nevoi… Nu se supăra!).

—E momentul să ne gândim şi la oameni că ei au muncit, nu au stat de vorbă ca noi amândoi... Nu ştiu cum le vom acoperi salariile? Şi dacă blocăm montajul va trebui să demontăm sute de cutii, pierdem câteva zile!… Cel mai grav e că va sta banda! Ne trezim cu primul secretar peste noi! Mai analizează, ia-l pe Bădiliţă, analizaţi împreună! Cu specialiştii tăi, cu Surditu, cu Minciu, cu Ionescu ăla albastru de la pinioane, că e mai liber la bibilică şi poate scrie şi-o poezie… Îl cooptaţi pe Iordache de la tehnologi… Să mai lase afacerile cu cupluri conice de Rabă, că-mi vin odată dracii şi pun securiştii la treabă! cât de specializat o fi fost el la firma Gleason în America!

(Vasile Iordache, inginer tehnolog, îl ducea mintea, cunoştea bine utilajele. El fusese dincolo de ocean trimis de uzină să le ia în primire. Făcea uneori câte un ghişeft în particular, mai un cuplu conic de Rabă, mai unul de tractor… Venea noaptea din Colibaşi, când nu se lucra pe linie, da drumul la maşini şi prelucra piesa singur din operaţie în operaţie.

Binevoitori să ducă informaţia unde trebuie, se găseau!… Rămâneau urmele deh! Se mai dereglau utilajele, utilajele vechi, nu le mai corespundeau gradaţiile la reglajul fin…).

Liviu îşi continuă poezia, coborându-şi vocea de unde o ridicase, ritos ca un director ce era.

—Corectaţi pata de contact la cuplu conic şi asiguraţi-vă că băgaţi în tratament loturi de piese bune. În plus, pune băieţii tăi să facă măsurători, să vedem dacă nu cumva nu reuşim să mai stăpânim deformaţiile din tratamentul termic. Nu te învăţ eu. Aştept un raport!

—Domnule Director, am înţeles şi am atâta experienţă încât credeţi-mă ştiu ce trebuie să fac! Putem să ne dăm în cur şi-n cap, să ne scremem mult şi bine, zgomotului de cuplu conic nu-i dăm de hac! Nu-l putem preveni, nu-l putem aduce în parametrii, el se rezolvă doar de la sine! (Recitind textul la corectură, mi-a stat în gât şi mi-a sunat strâmb ceva în ureche. Un secretar de partid trebuia să-i zică tovarăşe, directorului… nu domnule! Suna al dracului de urât!

Să nu fi fost pe vremea astalaltă?(anii se puneau repede!). Că şi după revoluţie până au venit francezii, o perioadă, tot aşa se-ntâmpla!…Fac o confuzie?... N-o fi fost Liviu Păunescu? Să fi fost Scânteie?… Ştiţi deja că eu, autorele, nu stau bine la capitolul memorie. Ca prozator, diletant oarecum, aprind focul doar să iasă fum. Nu vreau să reproduc uzina în date exacte, într-o ordine firească a lucrurilor, nu fac istorie. Eu descriu generalităţi semnificative, întâmplări, tipologii, dintr-o altă lume în care intrasem fără voia mea.)

—Petrică, eu zic totuşi că ne înşeală şi bancul! Adăugă Bădiliţă şeful de secţie, concesiv de pe scaunul cam tare pe care se aşezase. Între timp secretara a adus cafelele aburinde. Bădiliţă, după pauza olfactivă, necesară privirii… a continuat.

—O să-l pun pe meşterul Pană cu mecanicii lui să schimbe flanşa şi rulmenţii de la bancul de probă! Că şi  motorul l-ai auzit, parc-ar fi de tanc! Zgomotul se transmite de la motor la cutie... Directorul Liviu deja nu mai urmărea conversaţia, nu mai era interesat. Sorbea din cafea şi cu ochii concomitent altundeva, exclamă:

—Păsărică mică, văd că ai pus cafea amară de la Vasilică şi dulceaţă de la tine! Mâine dimineaţă faci un ocol şi vii la mine la cabinet să-ţi dau un pachet de Jacobs, să ai pentru protocol! (Da, era precis (O)Liviu Păun(escu!) …prietenul meu de mai târziu şi dintotdeauna.)

Drum lin în lumină prietene! Condoleanţe familiei!


marți, 22 iunie 2021

Emoţii de vară

           Am primit Emoţiile de vară. Mulţumesc Romeo Ioan Roşiianu!






Fiul măslinului

 


Eram fiul

unui măslin  

Un destin

veşnic rebel

învins de arşiţa verii

 

Contorsionat

ca un sfeşnic

de argint

dntr-un templu de ceară

al mierii

 

Contemplam

umbra din interior

a luminii coborând

pe ramuri ca un covor

de absint

vineri, 18 iunie 2021

Două cronici în Punte peste pagini

          Sunt rare editurile care dacă ai publicat acolo o carte, să se îngrijească de drumul sinuos şi plin de gropi al vieţii cărţii. Editura eCreator şi Ioan Romeo Roşianu cu colaboratorii săi, încearcă să asfalteze acest drum şi să-l includă într-un circuit cu locaţii de patru şi cinci stele, frecventat de un număr cât mai mare de cititori.

Beneficiari ai eforturilor sale, noi, autori de cărţi, nu putem decât să-i mulţumim acestui drumar împătimit, pentru prietenie!











duminică, 13 iunie 2021

O definiţie dintr-o tabletă în alb şi negru despre mit


Abordând subiectul mitului pe blogul meu, am stabilit clar pentru omenire un fel de, definiţie, care, cu toată modestia, cred că de data asta mi-a ieșit. Precizez că urmează un citat din mine, fac precizarea respectivă ca sǎ mă asigur de înţelegerea exactă a înclinării literelor enunţului respectiv. Ce încredere poţi sǎ ai în ghilimelele de azi!?...

Mitul este o imagine fabuloasă ce se află în spatele personajului, biet agent purtător de mit. Piatra aruncată undeva în univers nu ar fi nimic, fără uriașa coadă învolburată a cometei! Dar fabulosul se naște, doar atunci când receptori în masă își transmit pe cale orală, sau prin messenger, uimirea tâmpă a celor impresionați de praful strălucitor ce acoperă pentru o clipă cosmică cerul, într-o străfulgerare năucitoare.

Ecoul hiperbolizat al imaginii nu se oprește când semnul ceresc a părăsit orizontul. El se transmite din generație în generație, pe diferite căi, urmaşilor.

vineri, 11 iunie 2021

Pgină de istorie

 


 


Un Roland Garros fără participarea Simonei Halep, ghinionista de serviciu. Am crezut din oficiu la început că va fi pentru români un necaz. Dar în timp ce de la Bucureşti marea noastră campioană ne trimitea în extaz, un surâs misterios de Giocondă, lângă un inel de logodnă, la Paris românii n-au ars gazul degeaba, au făcut minuni şi schimbând macazul, şi-au făcut treaba, şi au jucat de la egal la egal cu cei mai buni.
Competiţia uneori e nedreaptă, când nimeni nu se lasă mai prejos!
Poţi fi înfrânt şi să te ridici victorios de la pământ!
Aplauze pentru Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Horia Tecău şi pentru Irina Begu.
Prezentă azi în semifinală la dublu, Irina poate scrie cu cerneală permanentă o pagină de istorie vie. Succes!

joi, 10 iunie 2021

Înălţarea

          


Se dedică tatălui meu Toma Ionescu şi socrului meu Titi Dumitrscu în zi de Înălţare

 

Ca pe niște decoraţii

în pulpana fluturând

a mantalei

alergam

sǎ prindem

gloanţele…

fericiţi la gândul

că-n tranșee

la sfârșitul atacului

vom putea număra

stelele

prin găurile negre

din mantaua ciuruită…

Cel

     cu

          mai multe

               morţi

era

     învingãtorul

          marelui

pariu…

 

(Din volumul Glonţ de argint)