duminică, 30 octombrie 2016

Surprinzătoarea finalistă şi Simona Halep




Mi s-a reproşat că n-am mai scris despre Halep. Iaca scriu!...

              Viaţa e o aventură, ne demonstrează cu dezinvoltură Cibulkova, finalista de azi în Turneul Capioanelor care a ţinut prima pagină cu pictorialul ei nud şi aud că a avut ceva experienţe amoroase după cum scrie presa, în lumea tenisului, căreia i s-a dedat trup şi suflet. Altfel simpatică, nu chiar cît Halepa, dar orşicît!… După ce a eliminat-o pe-a noastră aş strînge-o de gît.
Fiind o fiinţă mai greu de stăpînit pe orice suprafaţa de teren, fie iarbă, fie ciment, fie zgură sau alte materiale sintetice -, s-a dovedit că alegerea Domnikăi să se antreneze şi în camerele de hotel pe material relaxa, cu parteneri masculini din acelaşi sport - i-a fost benefică. La urma urmei, cum să traversezi singură capcanele nopţii în lungile turnee pe întreg mapamondul? Fără o pregătire fizică adecvată şi un psihic competitiv?... Poate că asta a vrut să susţină bătrînul lup de mare şi vînător renumit, Ţiriac, atunci cînd a sugerat că Simona noastră nu se antrenează suficient - şi îl cred, cînd recunoaşte că în trebuşoara asta e doar opţiunea ei, n-are cum s-o ajute.
Acum vă întreb pe dumneavoastră dragi ziarişti comentatori şi cititori de internet, recunoaşteţi că există riscul să te trezeşti în loc de trofeu, cu un copil din flori.
Da, dar dacă se naşte poet?…
 

vineri, 28 octombrie 2016

Versuri şi fotografii



Am amestecat toate fotografiile de la evenimentul de ieri, al lansării Colecţiei Regal, desfăşurat la librăria Mihai Sadoveanu şi apoi la Clubul Space. Fotografiile mele, ale Danielei, ale Ginei, ale Aurei, Claudiei, Gabrielei, ale lui Ionuţ, ale lui Victor… Şi m-am întrebat în joacă ce-ar fi dacă aş amesteca şi versurile?

Între poeţi şi sfinţi e doar o diferenţă de compromis/ voi scrieţi cărţi care slujesc/ei scriu cărţi care trebuie slujite…/Dorin Croitor

Hai dansează paparudă şi îmbracă-te în iarbă/ cheamă ploaia să ne ude a-nceput în noi să fiarbă…/Violeta Petre

Şi o luăm de la capăt gîndind la drum lung/ se adună umilinţe şi răni…/Claudia-Maria Onea

Nu-s un soldat al armatei tale disciplinate/ însă sîngele meu ar însîngera cîmpiile tale/ şi ele ar putea rodi…/ Victor Bădescu

La Bucureşti plouă urban. Marcela  şi-a scos pantoful cu toc/a urcat în metrou şi a pus pantoful la loc…/ Gabriela Ana Bălan

Tîrîi cu glezna tîrziului/ nu mai caut margini/ Dumnezeu se plimbă printre oameni…/ Carmen Enache

Asculţi ce se întîmplă cu tine şi ce se întîmplă cu alţii/îi laşi să treacă să te străbată ca să-i poţi înţelege/ îi laşi să stea dacă vor…/ Denisa Popesu

Cu ramuri negre/ sub lumina lunii reci-/doi mesteceni albi…/ Eugen Pohonţu

Păstoresc  piatra şi iarba, lăcusta şi nisipul/ e tot ce mai poate lăsa urme pe Golgota vîntului…/ Aurel Sibiceanu

Un soldat rămînea totdeauna să-şi srie jurnalul la faţa locului… aşa era odată…/G.Z / Şi încă un vers: Tu ştii să scrii poezii? da… un pic. Atunci aprinde lumina. O poezie e mai importantă decît somnul  meu/Gina Zaharia

Ce mai biserică mi-am  construit cu turla între dealuri îngenuncheate de ploi/tot mai rar în clopotniţă foşneşte Dunezeu , trosnesc căpriorii şi eu…/ Ion Toma Ionescu

Aş vrea să tac /apoi aş vrea să mă strig pe nume/ în toţi oamenii laolaltă/ Daniela Toma

LA MULŢI ANI DANIELA!

PS Îmi cer scuze am constatat că-mi lipsesc două cărţi din colecţie. Nu mă mai joc…
































miercuri, 26 octombrie 2016

Liber la poezie


Neymar la PSG





Artistul Neymar pare că vrea să-şi încheie perioada catalană,  adăugând o nouă etapă la stilul său unic, puternic individualizat, inspirat parcă de spectaculoasele construcţii ale arhitectului Gaudi şi trăgând concomitent cu ochiul suficient de aplicat lângă un alt mare artist extraterestru ale cărui proiecţii şi arabescuri imaginate pe verdele crud al gazonului, frizează prin acurateţe şi simplitate perfecţiunea pură.

Şi cum să poţi întrece nebunia de geniu a lui Lionel Messi dacă rămâi mereu în umbra lui? Unde te-ai putea duce pentru a adăuga strălucirii tale native de brazilian, consistenţa hieratică a enigmei, spărgând canoanele şi înconjurându-te cu un nimb care să dăinuie şi să te urmeze precum zâmbetul misterios al Giocondei?

Parcurgând divagaţiile mele, să nu credeţi cumva că Neymar va rătăci mai întâi, ajuns la Paris, prin galeriile Luvrului să studieze tehnicile flamande, culorile, sau de unde cade lumina în tablourile titanilor picturii. Mai repede cred ca se va grăbi, cât încă sunt proaspete şi nu sau şters, să citească urmele literelor lăsate în iarba terenului de Ibrahimovici, un alt mare fotbalist pe care ar trebui să-l înlocuiască dacă va încheia la vară până la urmă contractul cu PSG.

Negocierile după cum ne informează ziarul L’Echipe deja au început. Clauza de reziliere a contractului este de 193 milioane de euro. Nu e mult dacă facem chibzuit socotelile, pe lângă valoarea lui Neymar, tricourile vândute, noile pieţe de desfacere, sponsorizarile, biletele la stadion, suma ar putea fi recuperată în maximum doi ani, iar Neimar are doar 24.

Întâmplător am citit undeva că un tablou al lui Leonardo da Vinci, ar putea fi vândut la o licitaţie de artă cu 200 milioane de dolari. Tabloul pictat în ulei se numeşte „Salvator Mundi”(Salvatorul Lumii) şi e pictat pe lemn. Sincer, nu ştiu de ce, mie mi se pare că „Salvator Mundi”seamănă cu Neymar şi Neymar e viu…

luni, 24 octombrie 2016

Votaţi cu Simona




         
E suficient să priveşti Turneul Campioanelor şi înţelegi cât de fin trebuie să fie reglajul la nivelul înalt la care jucătoarele de tenis îşi calculează reacţiile, îşi drămuiesc eforturile şi îşi folosesc cunoştinţele de calcul geometric pentru a dirija traiectoria mingii de aur care să se îngroape în terenul adversarei.
Să ne înţelegem bine, nu este uşor să te clasezi între primele opt. Doar ele primesc dreptul în Olimpul singaporez de a se întrece în disputa finală a zeiţelor. Aici întâmplarea nu poate juca nici un rol căci sita cerne tot anul şi nici un juriu nu poate influenţa cu subiectivismul lui, precum la premiile de frumuseţe sau în gimnastică, atunci când bătălia mare e între ruşi şi americani la stabilirea corpurilor de arbitrii ce măsluiesc notele. La tenis dictează doar rezultatele, poţi avea un dram de noroc, dar nu poţi păcăli niciodată!
          O să-mi spuneţi că lipsesc Maria Sharapova şi Serena Williams, prima ispăşindu-şi o pedeapsă pentru că a folosit necinstit stimulenţi, iar cealaltă retrasă probabil ca o măsură de prevedere ce întăreşte de fapt bănuiala că ar fi luat-o şi ea razna pe urmele Mariei.
O să-mi spuneţi că grupa albă e mai albastră decât grupa roşie unde joacă Halepa noastră. Că la prima victorie a Simonei, Keys s-a bătut singură… Şi ce dacă o să-mi spuneţi asta! Eu am să vă răspund cu mândrie, Ştiţi că după meciurile de ieri şi de azi, meciuri de excelent nivel şi de un firesc echilibru Simona ar putea urca în clasamentul provizoriu mondial pe locul 3? Dacă la sfârşitul turneului va rămâne pe podium mai contestaţi?... Tot cu PSD-ul votaţi?...