joi, 30 martie 2023

Am rămas fără cuvinte

 


 

E greu să scri proză dacă eşti poet. În poezie te laşi condus de simţuri, uneori poţi zbura chiar şi fără aripi direct în magie, dacă ai în tine ritmul. Poţi dansa pe vorbele tale, fără să fie nevoie să ţinteşti cu precizie tuşa din colţul paginii. E nevoie doar să deschizi uşa şi metafora se strecoară cumva, chiar dacă mingea cade în afara de marginea terenului de joc. Ideea ta sugerată a rămas oricum în ţintar şi la serviciul următor, mai poţi încerca o dată. Cu un zar norocos se poate împli miracolul! Nu e musai ca învingătorul să fie cel care creează spectacolul.

La proză e altceva. Pentru proză îţi trebuie rigoare, concentrare, metodă, şi, multă muncă şi răbdare.  Proza vine când vine, de obicei la maturitate, dar nu e regulă. Nu poţi bate din palme, strângi din dinţi, scoţi din mânecă şapte aşi şi după o noapte albă cu antrenorul, te prezinţi la fotograf pentru poza de pe coperta patru a unui roman, sau a unei piese de teatru şi ţi-ai aranjat viitorul.  

Revenind în realitatea sportivă, sincer, cred că Sorana noastră a învăţat să scrie proză. Nu ştiu ce metodă aplică noul ei antrenor, dar parcă a reconstruit-o numai din fibră. E ştiut că de felul ei Sorana e o fată mai dficilă şi orgolioasă, şi dacă e să dau din casă o alegaţie mai subtilă, cum zic unii, are şi pe vino-ncoa, dar suedezul ăsta Thomas Johansson, pare că ştie unde să pună diezul şi o hrăneşte pe Sorana la aperitv, numai cu peşte anşoa, adus din Mediterana.

Planul era, la timpul potrivit în câteva săptămâni, să-şi adune personjele la un loc, să se-apuce de treabă, să intre în joc şi să tasteze cu times new roman 12, concentrată şi fără grabă, romanul ei de succes.

Primele pagini le-a scris la Indian Wells, cu K Birrell, Keys M, Pera B şi Garsia C ca vedetă. A făcut cunoştinţă cu acest prilej şi a schimbat impresii cu prima rachetă, Swiatek, poloneza de culoare bej, întrebând-o dacă se poate scrie comod la etajele din pod... După care şi-a luat bagajele trecând la un nou episod pe care-l îl desăvârşeşte acum făcând o escală(sperăm mai lungă), la Miami şi scriind în salonul din TGV-ul ei. Johansson a declarat că îi ia cameră la hotel numai dacă ajunge în finală!

Pe Contreras a coborât-o la prima staţie şi apoi la cea de-a doua, pe Garcia, care făcuse contestaţie şi voia să conducă ea locomotiva, dar Sorana, cu 6-2/6-3/, i-a servit decisiva. N-a contat că Garcia încă era aşezată solid în clasament pe treapta a patra în clasamentul WTA mondial. Au urmat Muchova şi Vondrousova în câte două reprize, scurt şi la obiect. Rămase fără vize, le-a dat jos din proiect... sau din tren, cum doriţi dumneavoastră la refren... Oricum  Sorana conduce acum un TGV adevărat nu orişice Săgeată Albastră de la noi...

Totuşi când a apărut Sabalenka la orizont, pe ecran panoramic(altă viaţă alţi eroi!), cum e ea mai „malenka”, se cam înorase în gară. Nu i-am dat şanse Soranei, mi-am zis că ar fi bine să scrie romanul cu font mai mare decât ar încăpea pe hârtie, dacă s-ar putea în aldine cât casa...

S-a dat jos de pe cal Sabalenka şi parcă i s-au înmuiat picioarele după primele schimburi de mingi.

Hai Sorana dacă vrei poţi să învingi! I-a strigat Johansson în limba lui suedeză.

Fac o paranteză...

(Şi Sorana l-a asultat!) Felicitări Sori!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu