luni, 16 ianuarie 2023

De Ziua Culturii Naţionale

 


           Cea de-a 13 sărbătorire a Zilei Culturii Naţionale, - ca urmare a adoptării în Camera Deputaţilor, în 2011, a unui proiect de lege care oficializa ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, să devină Sărbătoarea Culturii Naţionale, - ne-a adunat ieri împreună. Sunt incertitudini cu privire la ziua exacta a naşterii poetului, cum sunt incertitudini în general cu privire la cultură!... În registrele Junimii din Iași, adolescentul Mihai Eminovici îşi trecea drept dată a nașterii, 20 decembrie 1849. De cealaltă parte, dacă te uiţi în buget datele culturii sunt triste...
Pentru Poeţii Cetăţii această a 13-a aniversare nu a fost o zi cu ghinion, cum putea să fie ţinând cont de cifra fatidică. A existat un potential risc, pentru că spaţiul de manifestare, Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului este situată la doi păşi de Palatul Victoria, şi, sunt cunoscute reacţiile de adversitate între cultură şi politic. Socotesc interesantă aserţiunea “La doi păşi”, de Palatul Victoria!
Poeţii cu ştate mai vechi cunoşteam condiţiile, dar noii veniţi cu acest prilej, reprezetaţi de vază ai minorităţlor, statorniciţi în limba română şi susţinând cu temei că prin iubirea de Eminescu, şi-au găsit în limba română a doua lor patrie,- la început au cârtit, comentând, ba că e frig în sală, lipseşte confortul, scaunele nu sunt tapiţate si poate găsim peste stradă, la guvern, o sală cu condiţii mai adecvate.
N-aveau dreptate! I-am convins să se aşeze între noi într-un mare cerc, ne-am spus lucruri interesante, ne-am ascultat şi flacăra poeziei a încins atmosfera… A fost frumos!
Fotografii; Liliana Popa şi ITI
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu