vineri, 6 ianuarie 2023

O vacă la doi stăpâni

 



 

Povestea vacii cu doi stăpâni pare neverosimilă în vremurile de azi, când proprietatea ar trebui să fie sfântă, cum şi vaca e sfântă dacă am lua în consideraţie alte culturi...

Dar nici în vremurile de ieri, cum vine vorba, n-ar fi putut fi verosimilă o astfel de întâmplare. Altfel cum s-ar mai fi proliferat la noi obiceiul ce parcă îl avem ca un dat în genă, să ne uităm peste gard cu ochii sârmă după capra vecinului.

Capra e capră!... Dar vaca!?...

Joiana despre care vorbim face parte dintr-un specimen rar de vacă furajată fericită. Şi, probabil va rămâne fericită în destin, până în ultima clipă când de atâta fericire i se va lua de viaţă(!), şi, plictisită va cere pentru propria-i plăcere, să fie dusă la abator, să vadă cu ochii ei ce lasă în urmă pentru viitor. Să-şi vadă filmul.

Îi auzise pe cei doi ţărani, stăpânii ei, de pe Valea Boierească din Merişani, discutând la gard, cum le şade bine unor vecini cumsecade, că nişte oameni de ştiinţă americani descoperiseră că după ce mori, creierul mortului rămâne să mai trăiască în jur de 15 minute, timp în care ţi se derulează tot filmul vieţii tale.

Poate că nu era sigură dacă în mintea ei de vacă, după ce moare, creierul îi va funcţiona la fel ca la om, dar nu putea să lase răspunsul în pom! Avea o mare curiozitate de animal domestic de curte, să ştie dacă în cele 15 minute magice, când se va derula imagine cu imagine filmul, îi va produce declicul pe ultrascurte şi va afla în sfârşit, cum şi de când a dat peste ea fericirea să aibă doi stăpâni? Uitase multe din copilărie!

S-a trezit aşa! O vacă singură la doi stăpâni!...

Din două în două săptămâni, schimba domiciliul, mutându-se dintr-un grajd într-altul, de la un vecin la celălalt, all inclusive, cu un castron şi-o lingură după ea şi şpriţul asigurat în jgheabul de la cişmea. Fără griji, beneficiind întotdeauna de un confort sporit cu fâneţuri grase, cu aromă de rozmarin sau alte verdeţuri sofisticate(cannabis, seminţe de in?...), care mai de care mai speciale, căci era o adevărată competiţie între vecini.

Cei doi nu erau săraci, aveau case mari cu panouri fotovoltaice pe acoperiş, nu-i atinsese criza şi puteau avea ca în vremuri arhaice, două vaci. Câte una pentru fiecare. Miza mare era că nu le plăcea risipa.

Produsele derivate, laptele şi carnea de viţel, erau tot în proprietate comună. Prin urmare împărţeau fiecare mulsoare peste gard. Viţelul când îl tăiau, îl tăiau că nu era leopard să-l ducă la grădina zoologică, îl porţionau într-o gândire logică, jumătate/jumătate.

Pulpele din faţă pentru ei, cele din spate pentru studenţi.  Un vecin avea fiul, celălalt fica, am uitat să spun, studenţi la căminul unde se fac fripturi şi se bea rachiul şi vinul să mulţumească toţi muşteriii de pe palier...

Cam prin anul trei, după trei viţei, băitul şi fata, căsătoriţi de-acum, au trăit fericiţi toată viaţa lor...

Şi vaca?

Atenţi la detalii, în acord şi cu dorinţa ei, dumnealor parentalii au sacrificat vaca de Saturnalii, la nuntă...

Ce sortă a avut săraca vacă, să piară pe limba dumneaei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu