luni, 30 ianuarie 2023

Simo şi Nică a lui Ştefan a Petrei (O paralelă imposibilă)

 


– Ieși copilă cu părul bălai pe-afară și râzi după soare, doară s-o îndrepta vremea!

Așa se pare că i-a zis tata Stere, Simonei, copilă fiind, şi, i-a pus  într-un rucsac racheta de tenis și câteva tricouri, dându-i drumul în lume. La fel cum, pus pe şotii şi glume, Nică a lui Ștefan a Petrei – şi-a ascultat mămuca, părăsind  coclaurii Humuleștilor ca să poată lupta cu năluca oraşului şi balaurii poveştilor. 

Şi copila cu părul bălan a plecat din Constanţa sǎ se lupte în lumea de zmee și sǎ cucerească an de an trofee.

A mai curs ceva vreme, gheme după gheme s-au deşirat în favoarea Simonei, până ce steaua ei a început să strălucească şi zeii din Olimp s-au înghesuit s-o cunoască.  Cum și la Nică, s-a scurs ceva apă pe râul Ozanei, până ce a cântat în biserică în faţa icoanei, în ziua de Paști, rugăciunea “Îngerul a strigat”, spre uimirea humuleștenilor care auzind cu urechile şi văzând cu ochii lor minunea, s-au închinat.

La un moment dat, nu-l cunoștea personal, Simona s-a întâlnit cu Ion Ţiriac pe mare, ţinea strâns timona unui barcaz. Ea era o sirenă pe val prin urmare și, mustăciosul o măsura mustăcind cu necaz. Parcǎ ochia prin lunetă un mistreţ pe domeniul lui de vânătoare.

– Asta mică, înainte sǎ să se fi proiectat,  ca machetă, sǎ se fi înălţat preţ de încă 10 centimetrii!... Cioplită din stâncă sub piele şi brunetă ca Serena! E păcat putea să ajungă cea mai stea dintre stele!

 Ţiriac puiule! Fii băiat de băiat! Nu fii prostănac, ia o ciungă! Îi facem o racheta mai lungă şi s-a rezolvat!...

 Nu mi-am propus sǎ fac paralelisme, nimic nu confirmă mintenaş comparaţia, căci Simona a umblat în adidași de firmă peste mări şi ţări, pe când Nică s-a purtat creanga în cizme ca încălţări, doar prin Iaşi...

Și ghinioanele au fost diferite între Simo şi Nică! Ea nu a dat de bucluc căzând în ispite, sǎ ia râia de la caprele vreunui Irinuc. E drept că l-a avut ca soţ pe Iuruc, dar el avea treabă cu milioanele lui. Şi nici nu s-a lăsat tunsă chilug ca cel mai mirean popă dintre păgâni!

Din considerente etice, Simona a avut doar operaţii estetice la sâni şi la nas… mai recent.

Că e acum suspendată, eu n-am să cred evident niciodată că şi-a făcut-o cu mâna ei, la sfârşit de carieră. Nu avea nici un rost! N-ai însă cum să pui barieră, să te pui pe tine la adăpost de invidia, sau gelozia unei femei, sau unui om de bine...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu