vineri, 21 iulie 2023

Plai bălai. Două registre

(Tablete văratice)



 

 

Fiecare om ţine în spate în duble măsuri, două registre cu contabilităţi separate. Unul subţire cu file sentimentale, unde caligrafiezi cu înflorituri de condei, adăugând ceva poze şi petale de trandafiri, care să-ţi amintească momentele roze ale vieţii tale; nunta, naşterea copiilor, prima carte lansată în librărie şi încă două trei evenimente de bucurie şi consens general ale fericirii publice declanşate de o Nadie, o Simonă sau un Hagi, arhon de gazon atestat, un as cu blazon regal, uneori retras, alteori neînţeles, dar singurul machidon încoronat ca român adevărat

Celălalt registru mai gros, de fapt un set numeros de volume numerotate pe căprării cu cifre romane, tomuri ce fac să trosnească de greutate lemnul bibliotecii înălţat pe pereţi până la tavane. Fiecare casă de român nu se există să nu deţină în dotare în centrul privirilor un dulap, o vitrină, cea mai mare, unde să-şi ţină arhiva tristă a dezamăgirilor

Pe parcurs, cercetând şi revizuind faptele după cum au circulat şoaptele printre mireni, la primul recurs îţi blestemi zilele, eşti obligat să constaţi că au rămas, sinistru, doar coperţile din primul registru. Destinul parşiv obligându-te să rupi definitiv filele, să stârpeşti boala din rădăcină. Cum să păstrezi în rochie albă instituţională, divină, de mireasă, nevasta?… (Nicio asemănare cu năpasta personală! Vorbesc în principiu!...)

Cum să strângi anaconda la piept, după scandalul ce ţi-l făcuse pe nedrept, neînţelegând că Mimi-blonda, când a găsit-o e drept în furou la birou era în teste… (Cum s-o angajezi la relaţii cu publicul să te faci de poveste, în furou? Cumpărasem în drumul meu de la un magazin cu senzaţii, un body nou cu decolteu extra mare şi imprimeu cu lotuşi şi i-l făcusem cadou să-i pună umerii în valoare. Şi-mi întăream o părere normală, deja formată... Nu era o plăcere imorală, şi nici o favoare vinovată în beneficiu personal, nu un strigăt carnal, ci o corvoadă, un test banal, altceva nimic! Ca şef, ai nişte obligaţii de serviciu, ce să zic.

Despre contextul general fac vorbire în acest post, nu particularizez că n-are rost! Ar fi o prostie să admit că registrul fericirii publice în pandemie a fost divin, dar a lipsit cu desăvârşire!

Constat, cu distanţarea socială adecvată, după pandemie lumea a rămas puţin ciudată, dar încrezătoare în viitor. Până şi soţiei îi pare acum că totuşi a fost mai sigur îmbrăţişat de blonda Mimi în câmpul cu lotuşi, la serviciu(victorie a la Pirus în beneficiu cui?), decât încoronat de virus, - al nimănui! M-am spălam bine cu săpun, în trei ape şi am rămas al ei…

 

Trec mai departe şi mă înfiinţez la ghişeul dezamăgiri de la parlament. Aici mă aşez, floare la ureche, la o coadă veche de şcoală nouă. Ninge, plouă, lungă cât s-ajungă pân’ la Catedrală Mântuirii Neamului. S-a descoperit un tezaur şi se-mparte poporului măşti de AUR cu pişcoturi. Dai ce n-ai şi ei voturi!

Nemulţumirea e generală. Spiritele sunt aprinse. Se dă şah etern la guvern pentru neintrarea în Schengen. Ascult voci. Se vorbeşte printre şoşoci că Ciolacu cu vreo doi boureni vrea să ia taurul de coarne, să-l răstoarne pe Nehammer în grădină la Cotroceni şi să sacrifice cu Iohanis împreună mielul de Paşti sub clar de lună.

Măi oameni buni n-aţi aflat că Paştele s-a amânat şi curând ajungem pe fundul gropii?...

Bat clopotele la Mitropolie. Cică s-au îmbolnăvit popii cu valul cinci de pandemie… Să fim optimişti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu