luni, 31 iulie 2023

Dreptatea învingătorului

 












Dreptatea învingătorului

 

Sunt înălţimi la care visezi, dar pe care nu le atingi niciodată. Pentru că nu ai curajul, îţi cunoşti limitele, nu eşti pregătit să escaladezi, sau te temi pur si simplu că ai rău de înălţime şi nu-ţi asumi să înnozi şirete la ghete cu fuioarele norilor. (Sper că n-am comis o crimă a ororilor!... Pur şi simplu în zona înaltă de Tibet-uri a norilor, n-am găsit altă rimă la şireturi!...)

Pe munte nu te aventurezi, nu-l poţi păcăli, de aceea trebuie să ştii bine când ai început ascensiunea. Să simţi sub talpă ca nu-ţi fuge piatra de sub picioare. Altfel muntele nu te iartă.

În viaţă, dar mai ales în sport, fiecare domeniu îşi are Everestul său. Accept că personal, având la îndemână în copilărie doar o pantă umilă de deal, m-am antrenat  desenând pe o coală de hârtie, o parapantă banală - o animală ce semăna cu o fiinţă vie - un Guştere rebel cu aripi de şindrilă. Şi e drept, şi că n-am riscat să plonjez cu el de pe vârful vreunui munte, nici măcar de pe Turnul Eiffel.

Dar nu vă pierdeţi în amănunte, aveţi încredere şi citiţi până la sfârşit textul, chiar dacă contextul din jurul Simonei Halep nu vi s-ar părea cel mai potrivit, cel mai sigur. Invidiile, interesele, muşcătura şi veninul de şarpe strecurat, mişeleşte pobabil, în călcâiul ei, nu are cum să înfrângă destinul unui învingător. Eu nu cunosc muntele bine, dar pe Simona am citit-o de mult şi ea e un învingător!

Când a plecat de la Constanta, de pe plajă, încălţată în adidaşi şi având în geantă racheta şi câteva tricouri, speranţa Simonei Halep era să cucerească planeta şi după ce va urca muntele, să coboare ca omul sărac cu multe zerouri în spate şi un careu de grand slamuri în rucsac.  

Numai Năstase mai crezuse în vise şi urcase pe platoul acelor culmi. Şi pentru că venise din altă lume, s-au strâns toţi zeii curioşi în jurul lui să asculte bancuri şi glume, iar ca supliment, într-un impuls de înţelepciune răsărit din cotloane obscure, i-a venit aşa adiacent pentru că acolo se vorbea pe bune doar zeieşte, să-i înveţe pe zei să înjure româneşte. Drept e ca Nasti al nostru, bijutier rar, înnăscut, avea har, alegându-şi cuvintele numai de la origini… Şi le-a plăcut!...

Ajunsă la Paris, Simona, finalistă la Roland Garros mai întâi, a vrut să se convingă că există Everest şi să-şi facă din el căpătâi. A catapultat un lob din balansul unui hârzob de rachetă şi mingea s-a dus ca săgeata, mai sus de Turnul Eiffel, la înălţimea Munţilor Tatra, în soare. A văzut de acolo Everestul şi n-a mai vrut să coboare. 

Simona are deja două Grand slam-uri în poveste(Roland Garros-ul şi Wimbledon-ul)! Dar vă aduc o veste, circulă prin oraş zvonul înainte de US Open, veste tristă pentru avocaţii năimiţi de ITIA, că Simona cea suspendată se simte nevinovată şi mai are de câştigat un rest de Everest...

Să coboare fricirea printre fani!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu