duminică, 31 decembrie 2023

Vocea care ni s-a dat. Monica Lovinescu

 


Două celebrităţi

        Despre două femei celebre care au marcat fiecare în felul ei secolul douăzeci, vreau să fac vorbire, pentru că aseară le-am însoţit pe amândouă la un eveniment deosebit desfăşurat într-o clădire istorică, una dintre cele mai frumoase case din Bucureşti, renovată pentru a dăinui încă o sută de ani ca să amintească despre arhitectura Micului Paris, dar şi să păstreze în memoria culturală farmecul întâmplărilor, cancanurile, urmele paşilor sprinteni cu care urcau treptele în spirală o seamă de prinţi, scriitori şi artişti renumiţi din elita bucureşteană, dar şi din elita Europei, grăbiţi să-şi astâmpere plăcerile lumeşti, dar şi cele ale spiritului totodată.

        Casa Miţei Biciclista - pe numele adevărat Maria Mihăiescu, neîntrecută în frumuseţe, cultură şi simţ estetic, curtezana de lux seducătoare de regi (i-a  avut ca amanţi, pe regele Manuel al Portugaliei care a şi cerut-o  în căsătorie dar l-a refuzat, dar şi pe regele Leopold al Belgiei) - a fost primită în dar la 23 de ani de la prinţul Ferdinand, când încă nu devenise monarh. Porecla de Miţa Biciclista i-a dat-o într-un articol din revista Furnica redactorul şef, un îndrăgostit fără speranţă, George Ranetti pentru curajul ei de a pedala pe Calea Victoriei. Prima femeie care a îndrăznit să se urce pe o bicicletă cu ghidon de argint, îmbrăcată în pantaloni, o adevărată apariţie, dar şi un sacrilegiu pentru trecătorii de pe trotuar ai acelor vremuri.

        Casa, devenită acum Stabiliment Creativ, ne-a primit în haine de sărbătoare cu prilejul zilelor Crăciunului şi anului nou. Era organizată aici o expoziţie cu cealaltă celebritate despre care am promis că vorbesc. Şi aceasta a străbătut cu un curaj poate şi mai mare, nu pe bicicletă, pe unde radiofonice, din Marele Paris, o altfel de Cale a Victoriei, cu vocea ei periculos de liberă.

        Expoziţia Monicăi Lovinescu are un nume inspirat „Vocea care ni s-a dat”. După ce am urcat scările, nu tot la fel de sprinten ca admiratorii de altădată ai celeilalte celebrităţi, ne-a însoţit cu inflexiunile ei incomfundabile pe tot parcursul vizitei, ca un balsam. Ne era dor de voce, poate că ne-ar mai fi necesară uneori şi azi.

        La un moment dat, prin mulţimea de vizitatori, înalt, l-am zărit pe Tudor Chirilă de la Vocea României. Venise cu copiii.

        În continuare las să vorbească doar Nikon-ul fiicei mele, Cristina Maria.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu