vineri, 29 decembrie 2023

Să nu iei daruri de la greci

 


 

              „Ieși copilă cu părul bălai pe-afară și râzi după soare, doară s-o îndrepta vremea!”

            Așa se pare că i-a zis tata Stere, Simonei, copilă fiind, şi, i-a pus  într-un rucsac un borcan cu miere, racheta de tenis, trei mere, câteva tricouri şi un cozonac, dându-i drumul în lume, să ocolească planeta în câmpul deschis de propriul ei vis.

            La fel, – mai nainte cu un veac, pus pe şagă după ce-şi atârnase darurile în prepeleac(râia o luase, fără şpagă, în dar de la caprele Irinucăi şi prinosul de cuvinte cu har l-a primit într-o desagă din inima  mămucăi). Tot aşa, cum ziceam, – Nică al lui Ştefan a Petrei, cu postavul ghetrei îndoit deasupra ciubotelor, a părăsit fără frică coclaurii Humuleştilor, să se lupte cu balaurii poveştilor în zori şi să cucerească inima Smărăndiţii popei pe care în entropia sa tot o mai visa în diverse partiţii...

            Şi, copila cu părul bălan a plecat din Constanţa sǎ se lupte în lumea de zmeie și sǎ cucerească an după an, trofee.

            A curs ceva vreme. Gheme după gheme s-au deşirat în favoarea Simonei, până ce steaua ei a început să strălucească şi zeii din Olimp s-au înghesuit s-o cunoască. 

            Cum și la Nică, s-a scurs ceva apă pe râul Ozanei, până ce a cântat în biserică în faţa icoanei, în ziua de Paști, rugăciunea “Îngerul a strigat”, spre uimirea humuleștenilor care auzind cu urechile şi văzând cu ochii lor minunea, s-au închinat.

            Nu l-a cunoscut personal, Simona  pe Nică. N-avea cum! Dar s-a întâlnit la un drum în schimb cu Ion Ţiriac. Ţiriacul ţinea strâns ca un lup de mare timona unui barcaz. Ea era o sirenă pe val prin urmare, și, mustăciosul, o măsura mustăcind cu necaz. Parcǎ ochia prin lunetă o căprioară pe domeniul lui de vânătoare.

            – Asta mică, în proiect,  ca machetă în viziunea mea... Medita în gând circumspect, sǎ se fi înălţat preţ de încă 10 centimetrii!... Cioplită din stâncă, putea să ajungă cea mai stea dintre stele! (Şi a ajuns!)

            – Ţiriac puiule! Fii băiat de băiat!... Mai bine taci că prostănaci mai avem!... Îi facem o racheta mai lungă şi s-a rezolvat!...

            Nu mi-am propus sǎ fac paralelisme. Nimic nu confirmă mintenaş comparaţia, căci Simona a umblat în adidași de firmă peste mări şi ţări, pe când Nică s-a purtat creanga în cizme ca încălţări, doar prin Iaşi...

            Și ghinioanele au fost diferite între Simo şi Nică! Ea nu a dat de bucluc căzând în ispite, sǎ ia râia de la caprele vreunui Irinuc. E drept că l-a avut ca soţ pe Iuruc, dar el avea treabă cu milioanele lui. Şi nici nu s-a lăsat tunsă chilug ca cel mai mirean popă dintre păgânii de stirpe nouă!

            Din considerente etice, Simona a avut doar două operaţii estetice, la sâni şi la nas… mai recent.

            Evident soţia murăturii de muratoglu a crezut că se face frumoasă pentru el, antrenorul de staruri şi a ţipat în vână din burta calului troian, unde intrase cu echipa de avataruri ca portdrapel, ca să se audă până la ITIA că Simona Halep a consumat daruri de la greci...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu