luni, 31 octombrie 2011

Tableta albastra

Sponsor: ASUS
Nume proba: Amintiri din viitor
Enunt proba: Cu totii am crescut cu ochii la cartile sau filmele SF. Prin intermediul lor descopeream lumi noi, concepte revolutionare si sperante sau demoni referitoare la viitorul nostru colectiv. 
Cerinta:Scrie un post (300 – 600 de cuvinte) in care sa ne povestesti despre un personaj, o carte sau un film SF in care tabletele ASUS Transformer sau Slider s-ar fi putut regasi in mainile protagonistilor. Povesteste-ne un episod in care acestea s-ar fi putut regasi in mijlocul actiunii.
Tableta albastra

La început a fost tinereţea, cu idealuri, cu iubiri şi cu vise. Unii dintre dumneavoastră, dintre noi, ştim cum a fost tinereţea! Vă spun şi celorlalţi, era puţin murdară de albastru. Dar cu ce suntem noi vinovaţi, apropos de idealuri, că tinereţea noastră n-a ajuns  pe lume mai târziu? Măcar o parte din aceşti ani puteau fi prezervaţi. 
In 2011, ASUS îşi prezenta primele tablete, ASUS Transformer şi Slider, cu ecran tactil, deschind calea unui viitor aparte. Tot atunci lansasem şi eu cartea Dosarul “Albaştrii”.
Apple dăduse în judecată Samsung, acuzând-o că i-a copiat tehnologiile şi modele de design folosite pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urile iPhone. Procesul, celebru în epocă, nu a putut identifica cine a fost vizionarul cel dintâi care a conturat elementele ce au stat la baza instrumentului (gadgetului) ce a deschis noi orizonturi către viitor.
Dar povestea nu s-a oprit aici. In scenariul de film al Dosarului „Albaştrii”, Iti, personajul central şi autorul carţii, adică eu, descopeream posibilitatea introducerii filă cu filă a dosarului meu de securitate în procesorul tabletei. 
(Procesorul nVidia TEGRA de un 1 Ghz, cu memorie RAM de capacitate 1GB pe care rula în 2011, la naştere, sistemul de operare Android Honeycomb 3.01 _ evoluase mult cănd un plus imens de independenţă şi creativitate).
O întâmplare veche din 1971, de pe vremea comuniştilor ce-mi marcase profund viaţa, era pe cale de a fi descifrată. Trecuseră deja 50 de ani şi nu reuşisem să delimitez întâmplările reale de ţesătura dosarului la care lucraseră în acel timp absurd, de-a valma, securişti şi informatori.
Cu toţii am crescut cu ochii la cărţi sau filme SF.
(Prima tabletă grafică a fost Teleautograful, patentat de Elisha Gray în 1888, dar oare ideea nu a fost patentată mai înainte în cămizile de lut ars sau Tăbliţele din Alexandria pe care exersau îelepţii darul comunicării!? Totdeauna in faţa unei suprafete netede, fie pergament, pagină de carte sau ecran electronic, omul a simţit nevoia să reflecteze, comunice, se elibereze, fie cumva Steve Jobs).
Tableta albastra derula în faţa mea trecutul. Buimac şi uimit nu-mi puteam dezlipi ochii de la ecran iar urechile parcă se lipiseră ca-n copilărie de stâlpii de-naltă tensiune.
Cand am ajuns la sfâit, ieşisem parcă dintr-un cinematograf de pe timpuri, cu aparatul de proiecţie învârtind rolele direct de pe culoarul dintre rânduri şi spectatorii, securişti şi informatori, mă întrebau din ochi scuipând seminţe:
“- Bătrâne, asta e viaţa ta? Eşti mulţumit?”
N.A. Filmul in care apare o tableta,cred prima oara, este Star Treck: The Next Generation, regizat  de catre LeVar Burton in anul 1987

Publicat in cadrul concursului SuperBlog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu