sâmbătă, 31 mai 2014

Bookfest, a treia vamǎ



          Dupǎ sǎrbǎtoarea de ieri a lui Petre Anghel pe care Bilderbergul românesc al literelor a îngurgitat-o, cu nodul cravatei în gât prea strâns și scrobeala cǎmǎșii înmuiatǎ de transpiraţie, sufletul târgului, potolit parcǎ, se pregǎtea sǎ treacǎ vǎmile în ziua a treia. Numai cǎ spaţiul de aer de dinaintea vǎmilor a fost de data asta tulburat în București de ploi. Suficient motivul pentru ca Bilderbergul sǎ stea acasǎ în reculegere și sǎ nu se lase în puterea discreţionarǎ a vǎzduhurilor.
          Dacǎ ne-am lua dupǎ Sfânta Teodora, recunoaștem cǎ e destul de greu sǎ faci faţǎ ordinii aceleia complicate a succederii vǎmilor. Pare cǎ Cel care le-a creat a avut modelul prestabilit la Uniunea Scriitorilor. Altfel cum sǎ alegi din pǎcatele cele multe la prima vamǎ, vorbele deșarte, flecǎreala, cuvintele obscene, jignirile, luarea în râs a lucrurilor sfinte, ca sǎ ajungi la cea de-a doua cu minciunile, cǎlcarea de jurǎmânt, luarea numelui lui Dumnezeu în deșert și în fine la a treia cu vorbirea de rǎu, calomnierea aproapelui, umilirea, jignirea, batjocora și în continuare în cea de-a patra, lǎcomia, înbuibarea, desfǎtǎrile, a cincea, lenevirile la slujbele divine, neglijenţa la lucru și lipsa rugǎciunii, a șasea furtul, tot soiul de furturi pe ascuns sau pe faptǎ și tot așa, trecând cele douǎzeci de tribunale ale cerului.    Astfel se face cǎ ieri, puţinǎ lume bunǎ în Bookfest. Nu putem omite excepţiile care își au rolul de a stabilii regula.

          M-am bucurat de cuvintele lui Brumaru și ale lui Ţepeneag vorbind cu dragoste despre Leonid Dimov la standul Polirom și Cǎrtea româneascǎ. Aici, în rol de duhovnic oficial presteazǎ neobosit, de la începutul Târgului, Daniel Cristea Enache.

          M-am bucurat sǎ revǎd prestanţa armatei române, reconfirmatǎ prin cuvintele Generalului Degeratu, transmiţând degerǎturi avântate Ţarului Putin la standul Editurii Meteor Publishing.

          Am trecut pe la o editurǎ nouǎ Adenium, a lui Antonesei unde tocmai și-a scos o carte poeta piteșteanca ușor rebelǎ Nicoleta Popa și, bineînţeles am trecut pe la Paralela 45, sǎ-l întreb pe Cǎlin Vlasie când tipǎrește mǎcar 1000 de exemplare din Doasarul Albaștrii. 


          Bine cǎ nu l-am aflat, nu știu cum ar fi reacţionat la o glumǎ atât de bunǎ!


6 comentarii:

  1. Liviu Dan Toate bune si frumoase! Cu o propozitie nu sunt de acord: "putina lume buna". Nu aveti de unde sa stiti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi recunosc limitele. Daca lumea buna nu ma cunoaste, nu-i cunosc nici eu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Liviu Dan :)))Cred ca ati zambit larg la gluma dumneavoastra! Era vorba de lumea rarefiata de la Bookfest!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liviu Dan Cine va cunoaste, stie ca mereu aveti o arma la spate..:)))
    13 minute · Editat · Nu-mi mai place · 1

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, lunetistul nu ma scapa din priviri cu glontul lui de argint

    RăspundețiȘtergere