luni, 12 mai 2014

Suav anapoda. Amestecate





          Întotdeauna lucrurile sunt, nu par, amestecate! Rar conjuncţia astrelor și oamenii, permit ca apele care se varsǎ în albia vieţii fiecǎruia sǎ rǎmânǎ limpezi și riguros individualizate astfel ca ţesǎtura întregului sǎ ofere un covor viu și dinamic integrând sufletul unui popor.
          Se pare cǎ noi ca popor am pierdut de mult culorile fericirii, nici nu știu dacǎ le-am cunoscut vreodatǎ, dar e mai grav cǎ parcǎ s-a rupt urzeala și suveica nu mai trece însoţitǎ strâns de ritmul vǎtalelor sǎ uneascǎ firele. Si în loc sǎ se adune într-un covor, apele învolburate negre și cenușii curg la vale despletindu-se în ochiuri viclene și noduri scǎmoșate. Ștrangulate de târșuri și rǎgǎlii puse de-a curmezișul, apele ies din matcǎ. Și dacǎ tot a dispǎrut suveica, ne scoatem moaștele într-un sobor de preoţi amestecat cu jandarmi și le plimbǎm cu barca pentru sfinţirea locului.    Dar sǎ revin la lucrurile simple. Ieri 10 mai de ziua regalitǎţii mi-am promis și mie un regal cu poezie, tenis și muzicǎ.

*




          Poezia a fost la Puzzle unde Direcţia 9 cu Adrian Suciu în rol de mentor a celebrat Poezia vie. Aplauze pentru iniţiativa importantǎ de a realiza o videotecǎ pe Youtoube cu vocile, creaţiile și imaginile celor condamnaţi sǎ trǎiascǎ douǎ vieţi în sincron cu propria poezie într-o singurǎ viaţǎ. Blestem pe poeţi.
          Ne-am strâns sub același acoperiș literar nu într-un bar ci, “într-un somn atât de prelung, adânc, de nici nu ne-am dat seama” când George Asztalos a coboarât...
La început, Valeriu Mircea Popa a ţinut sǎ fie protector cu Maria Dobrescu și i-a sǎrit în ajutor. Ea adusese cu sine o carte fierbinte Gândurile în cușcǎ și Mircea cu cavalerism și eleganţǎ în puţine cuvinte, ne-a spus cǎ poezia Mariei nu mușcǎ.  
          Cu siguranţǎ cel mai teribil moment, un moment glorios, a fost când așa din senin apa s-a transformat în vin și Lucian Vasilescu ne-a condus pe jos la Ploiești într-un beci rǎcoros, degustând uimiţi inegalabilul parfum de cǎpșunicǎ. Capǎtul drumului înnobilat de plǎceri e gustul mirosului zilei de ieri. A fost frumos.
          Au mai prestat ca invitaţi pe viu sau film ca la marile festivaluri: Niu Herişanu, Dan Herciu, Adrian Pârvu, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Adrian Suciu şi Cristian Chirvasiu. 
          Și mai zice cronicarul la sfârșit; “Seara de Poezie vie organizată de Asociaţia Culturală ,,Direcţia 9’’s-a încheiat cu un moment open stage oferit de poeţii: Ion Toma Ionescu, Daniela Toma, Andrei Rareş Adam şi Raluca Neagu”. Mǎrturisesc, eu am ales sǎ citesc ceva obișnuit, nu mi-am permis sǎ greșesc, sǎ rup gura târgului din prima. Crima a fost amânatǎ pe altǎdatǎ.

*

          Seara a fost de-a dreptul ciudatǎ. A coborât o divǎ cu barbǎ, adevǎratǎ stafie, din avion, când ne era lumea mai dragǎ. Ponta cu a lui soţie n-a presimţit un miracol pe nǎsǎlie, la Eurovision. Consilieri idioţi!...Concita le-a luat mintea la toţi! Dragnea nu era de faţǎ când a fost sǎ se facǎ ceaţǎ și sǎ dea drumul la hoţi, iar la numǎrǎtoare s-a dus dracului majoritatea uselinǎ. Ovi și Paula au rǎmas blocaţi în mașinǎ. Pǎcǎt! Ei au evoluat surprinzǎtor de bine. Opoziţia susţine cǎ premierul programase un tun electoral, dar romanii din strǎinǎtate n-au pus botul și-au ales sǎ dea votul, unui transsexual.

*

          La Madrid, draga noastrǎ Simona, dupǎ ce a asfaltat uliţa cehǎ, lungǎ cât o zi de post, pe Kvitova, de-ai fi zis cǎ și-au deschis acolo lucrǎrile ǎia de la Teldrum, mutându-se de pe autostrada lui Șova, s-au aruncat în eter perdele de fum, întrebǎrile dinspre premier.

          Reparǎm saga de la Copenhaga! Cu Sharapova, îi batem și pe americani și pe ruși! Dupǎ primul set, spiriduși s-au consultat în tribunǎ.          
           Fata sǎ mai aștepte o lunǎ, sǎ trecem de scrutin și-i dǎm titlul de vis, la Paris. Așa, nu-i facem jocul nici lui Ponta, dar nici lui Putin… Am zis.

5 comentarii:

  1. Daniela Toma mulţumim din nou, domnule Ionescu Toma Ion! atent la detalii, fin observator al fiecărei întâmplări cu poezia!
    2 minute · Îmi place

    RăspundețiȘtergere
  2. Direcţia 9 a distribuit fotografia postată de Ionescu Toma Ion.
    acum 16 minute
    Un articol frumos ca o poezie! Mulțumim pentru prezență și pentru gânduri, Ionescu Toma Ion!
    https://www.facebook.com/directia9

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucian Vasilescu Mulţumim, I.T.I. pentru comentariu. Minunat îmi pare faptul că seara de poezie a fost contextualizată (tenis, muzică) - ceea ce face ca Poezia să apară ca fiind fix ceea ce şi este: un fapt de viaţă, ca oricare altul/ altele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionescu Toma Ion E partea frumosa a vietii cea care ar trebui scoasa din marasmul zilelor...

      Ștergere
  4. Claudia Minela grozav articol! felicitări!
    20 minute · Nu-mi mai place · 1

    RăspundețiȘtergere