sâmbătă, 20 decembrie 2014

Cu bunele și relele lui


            N-am sǎ înșir ca pe mǎrgele, bunele și relele președintelui. Un deceniu se încheie marcat intens de personalitatea unui om, neînfricat comandant de navǎ al ţǎrii sale. El și-a mișcat ţara din înlemnirea în care vegeta, ca o pǎdure aproape uscatǎ și a scos-o din amorţire, fǎcând-o sǎ navigheze ca pe-o corabie adevǎratǎ.
            Pe mulţi i-a deranjat cu râsul sǎu hǎhǎit de urs. Pǎdurea avea parcele sectorizate dinainte, toate sǎlbǎticiunile vieţuiau dupǎ rang și stele, și furau în liniște sǎ-și facǎ lovele. N-ar fi dorit sǎ fie deranjate de președinte!
            Cetǎţenii de vazǎ ai pǎdurii l-ar fi vrut sub pazǎ la Cotroceni, sǎ stea într-un jilţ sub tabloul din cui. Sau sǎ fie, contra naturii, model de statui cu monoclu, gata sǎ intre în patrimoniu culturii pe soclu.
            “Suntem europeni ce dracu!”
            Iar el, slobod gurii, le vorbea în argou și profera injurii:
            “Mǎi fraţilor eu sunt jucǎtor cinstit, n-am venit la cenaclu! Mama voastrǎ de lupi nesǎtuli!”
            N-a fost un sfânt la cuvânt, dar nici n-a ieșit cu minciuni! Iubitor de popor șî neiubit de moguli. Umblǎ vorba printre șoferi cǎ avea slǎbiciuni la premieri!… Devenea Vrǎjitorul din Oz, când primea bileţelul roz pentru Patriciu, de la Omul de tinichea și-l bumbǎcea în interes de serviciu. Dar nici Tǎricelu de tinichea, nu ședea ca mielu în agrement la șosea, în plimbǎri cu motocicleta, complota cu șeptelu 322, în parlament, dramoleta cu suspendǎri.
            Mai târziu pisicuţul Victoraș, drǎguţul de el, mort în pǎpușoi, șmecheraș, zmotocit binișor, punea struţului papion și ieșea în oraș la televizor, sǎ-și arǎta ghearele însângerate de bulion. Se hlizea victorios și striga, Jos împǎrate! Președintele murea de râs și se dǎdea pe spate.
            Un deceniu de bâlci cu de toate. Și bune și rele în listǎ. TRAIAN, marinarul, lasǎ ţara de mâine la cheie, bǎsistǎ. Cum va fi ea iohannistǎ?
            Cu siguranţǎ mai tristǎ! Gata cu circul! Sǎ fie pâine!

            Dumnezeu cu harul!

Un comentariu: