duminică, 22 februarie 2015

Cenaclu de urgenţǎ. Între douǎ orfeline

            Un spaţiu aerisit, un public civilizat, receptiv și participativ fǎrǎ asperitǎţi de manifestare, un nivel al lecturilor dincolo de graniţa amatorismului, cu texte inspirate care justificǎ așezarea în pagini de carte spre a fi expuse consumului spiritual. (Uff ce expresie mi-a venit în minte, dar ca sǎ nu cad în depresie o pǎstrez, sǎ tușez cumva optimist aserţiunile ieșite de curând în spaţiul televizistic burlesc, cum cǎ patru unitǎţi de culturǎ într-un oraș de dimensiunile Focșaniului, consumǎ inutil bugetul primǎriei și cursul profitabil al banului.)  
            Pǎi da, pe fond, primarele, persoana în cauzǎ și acoliţii, au dreptate. De ce ar fi nevoie de palate de culturǎ, teatre, biblioteci, edituri pentru atâta risipǎ de consum spiritual stereotipǎ? Sǎ construim baruri paralele de o parte și alta de drum și sǎ dǎm drumul la carnaval.  Cu oleacǎ de spirt și fonduri mǎrite pentru anafurǎ la biserici plus o sacoșǎ cu daruri, umplem toate belelele descoperite ale consumului pe cap de gurǎ a ǎlora bruneţii, Poeţii care vor metaforǎ și spirit, sǎ le consume pe banii lor! Pot primi eventual o murǎturǎ din partea casei)
           Așa am ajuns la Tonka Soul Café producǎtor și consummator de vers. Și marii artiști din Montparnasse au avut cârciumi!
            Cu udǎtura crește cultura!
       M-am temut cǎ lista lungǎ de cǎrţi cât un tren de marfǎ, așteptând lansarea, va îngreuna desfǎșurarea cǎlǎtoriei organizate de Cenaclul de urgenţǎ. Și mi-am adus aminte șirul vagoanelor încǎrcate cu nisip de pe prundul Argeșului și de marea mea mirare, copil fiind, cǎ nisipul expediat peste graniţǎ e la așa mare cǎutare. Nu înţelegeam cu nici un chip cum nemţii ǎia nu au la ei în ţarǎ nisip! De unde era sǎ știu cǎ în nisipul nostru cǎutau de fapt metalele rare.
          Asearǎ, matur, în faţa unui pahar cu bere, am putut sǎ discern împrejur cu plǎcere strǎluciri rare.

     Au fost prezenţi: George Mihalcea, Magda Mirea, Eugen Pohonţu, Maria Elena Chindea, Emil Iulian Sude, Marie Vrânceanu, Ingrid Cosma, Cristina Maria Firoiu, Claudia Minela, Micul Paris, Mircea Bodolan Ionuţ Calotǎ, Daniela Toma și mulţi alţii.
           Muzica și poezia douǎ orfeline la Tonka s-au simţit bine.















4 comentarii:

  1. Maria Nicorescu Panican ce frumos spui.....si la urma urmei putem cauta si chiar gasi iubitori de poezie si in carciumi......cine stie daca "dincolo" vor mai fi si carciumi.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ion Calotă Toate cartile s-au unit, au facut un lant pentru a se apara!

    RăspundețiȘtergere