sâmbătă, 23 decembrie 2017

Detectiv literar
Sherlock Holmes este un detectiv particular ficțional, creat de autorul şi medicul scoțian Arthur Conan Doyle. Dar există o sosie în lumea culturală bucureşteană, un detectiv literar funcţional cu editură şi revistă purtând la vedere o figura bonomă de ofiţer militar cu sclipirea inteligentă în ochi, vorba domoală, o replică plină de haz şi un oarecare neastâmpăr, dar şi o rigoare în gestică, gestionată de uniformă pe persoană fizică, într-o viaţă de om.

E sigur că Firiţă Carp, până şi-a pus în cui haina militară, n-a făcut niciodată instrucţie la câmp cu răcanii în urma ploii, cu salturi înainte şi culcat direct în bălţi să-i ferească pe bieţii soldaţi neinstruiţi de inamicul ce zbura ameninţător la joasă înălţime, sub perdeaua de nori. Mai curând, dar impresia mea e întrutotul neavizată, cred că a făcut parte (cu abilităţile încă păstrate!), din serviciul spate, ocupându-se cu succes de aprovizionarea necesarului de vin alb sau roşu, elixirul de camuflaj la popotă, dar şi de cartofii şi fasolea pentru trupă, să ridice moralul celor care aveau în grijă fruntariile ţării,  starea de siguranţă şi bine a naţiunii.

Ştiu că Don Firiţă nu se supără pe mine că dau din casă, având simţul umorului (mai mult el!). Ne-am simţi bine mereu împreună la cele trei-patru evenimente culturale unde ne-am intersectat. Am avut ocazia să mă împărtăşesc din vinul casei la editura dumisale, să mănânc sarmale într-o noapte până dimineaţă şi să conversăm despre rostul în viaţă al poeziei.

Grijuliu m-a condus pe scară (cam întunecată scara), să-mi arate ce frumos străluceşte soarele afară, vara... Nu e vina lui că am adormit pe bancă în aşteptarea metroului şi cineva mi-a subtilizat geanta cu cărţi în răstimp.

Cum vă spuneam, Editura Detectiv literar a avut o săptămână întreagă de lansări, prilej cu care m-am întâlnit la Librăria Sadoveanu cu o samă de prieteni
P.S. Scuze Firiţă! Comentariul e un pic intârziat, dar acum am primit pozele de la Camelia Florescu.