sâmbătă, 2 aprilie 2022

Contestaţie întârziată

 


Aceste pagini din "albaştrii, dosarul" le postez mai ales pentru Vasile Ravescu, de urmele căruia am dat întâmplător azi, pe facebook, ziaristul de la Scânteia Tineretului căruia nu am avut curajul să-i deschid uşa apartamentului în 1971... Venise la Piteşti ca să facă un reportaj cu un grup de tineri cu înclinaţii literare, anchetaţi de securitate pentru "atitudini duşmănoase şi pentru că scriau o proză sau o poezie pesimistă, absurdă, elogiau modul de viaţă occidental, ascultau Europa Liberă etc..." Extras din Acordul Direcţiei I a Securităţii pentru închiderea dosarului de urmărire informativă "Albaştrii", semnat de Generalul Maior Borşan Dumitru şi Lt. Col. Wagner Ioan.

Printr-o întâmplare fericită am scăpat atunci de puşcărie şi după „un proces de demascare publică”, într-o sală arhiplină la „Casa Tineretului” cu elevi, studenţi şi muncitori aduşi cu autobuzele, am fost trimişi pentru reeducare la munca de jos, în marile intreprinderi socialiste argeşene, luându-ni-se şi dreptul la publicare.

Ca un fapt divers, un fapt divers care pe mine mă doare (nu pot să bravez zicând că mă doare în cot!...), am constatat în aceste zile când s-au aprobat dosarele de primire a noi membrii în Uniunea Scriitorilor, că după 50 de ani de la procesul de demascare şi aproape 20 de cărţi pubicate, se pare că la Comisia de validare a contat, în plan personal, tot dosarul de la securitate... Nu cel lăsat de mine la Filiala Piteşti. Cer scuze unor critici şi scriitori care au avut bunăvoinţa să scrie cuvinte(mai bune, mai rele) despre cărţile mele şi am să-i şi numesc ulterior, „ca să nu se existe confuzie!”. Mi s-a spus de la Filială că dosarul meu n-a beneficiat la comentarii de iscălitura unor „nume importante”.

Aş mai vrea să menţionez ca să rămână consemnat pentru istorie şi nu-mi fac din asta un titlu de glorie, că spre ruşinea mea, n-am consumat cu ei spre a le mulţumi şi ai „cinsti”(Tot respectul şi mulţumirile mele!) pentru timpul acordat, nici măcar un pahar de Whiskey, cu o singură excepţie... Dar să-i numesc mai întâi pe cei „necinstiţi” şi „neimportanţi”(Doamne cum sună!): Gheorghe Tomozei, Petre Anghel, Al. Cistelecan, Marin Ioniţă, Doman Augustin, Mioara Bahna, Adrian Alui Gheorghe, Stefan Mitroi, Dumitru Ungureanu, Virgil Diaconu, Magda Grigore, Virginia Paraschiv, Daniel Marian, Luca Daniel, Mariş Daniel, Domniţa Neaga, Sibiceanu Aurel, Liliana Rus, Denisa Popescu, Marian Ilea, Mamier Angela Nache, Moraru Cristian Gabriel, Florin Dochia, Nicolae Dina, Eugen Pohonţu, Daniel Deleanu, Păun Raluca Adelainne, Vişescu Tatiana, Ghinea Vasile, Diana Maria Popescu, Lazăr Irina, Romeo Aurelian Ilie, Bucur Serghie, Petronela Apopei. Şi excepţia importantă pentru mine:

Cu prietenul meu Romeo Roşianu, trebuie să recunosc, m-am cinstit de mai multe ori, dar pălinca a adus-o el de la Baia Mare.

Aş dori să vă cer scuze tuturor pentru că aprecierile dumneavoastră nu au fost luate în seamă. Au contat mai mult delaţiunile mai vechilor sau mai noilor informatori...

N.A. Preambulul acesta e într-un fel o contestaţie întârziată, pentru că nu ştiu din ce motive, ea nu mi-a fost sugerată la timp de Filială...

Paginile din Dosarul Albaştrii care urmează sunt pentru Vasile Ravescu, dimpreună cu gândurile mele bune, după cum spuneam!

Şi încă ceva, nu e nevoie să daţi likeuri pentru că puteţi fi văzuţi...










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu