luni, 28 noiembrie 2022

Să fie SECOL!

 


LA MULŢI ANI!


“Virgil Diaconu, ne ştim de peste 50 de ani şi pe lângă faptul că suntem leat, mai suntem şi lunatici… Chiar dacă n-a fost tot timpul lună plină între noi!... Este incontestabil un poet valoros, orgolios din fire, un spirit polemic prin excelenţă, cu un simţ critic fără jumătăţi de măsură, bolnav de literatură şi artă, în general de frumos, avid de marea cultură, sensibil la minunăţiile vieţii, săritor să-i ajute pe cei năpăstuiţi de soartă, şi, mai  întâi de toate e un luptător, un războinic! Un războinic curajos, dar solitar. S-ar lupta cu toţi pentru dreptatea sa! Rar înconjurat de prieteni, de parcă s-ar teme că prietenii uneori pot înnegura lumina din lampadar.

Orice Ahile îşi are un călcâi, prin care să poată intra săgeata…”

Îmi place al dracului să mă citez şi să pun ghilimele!

El a împlinit mai demult, descoperind fructele secrete, un Secol de poezie. Ceea ce îi dorim să împlinească şi în viaţă, cu prietenie! Să fie Secol zic!



duminică, 27 noiembrie 2022

Triunghiul conjugal

(Basm)

Prinţul
tânjeşte
de dor
Cosânzenii.
Zmeul
temnicer
o păzeşte
miop.
Luna
din cer
alungeşte
vedenii
ŞI glonţul
ţâşneşte
din ghinţ,
la noroc.
Şi morala?
Tocmai
ce-şi purta
pe-acolo sfiala,
un iepure...
Poţi să fi prinţ,
zmeu miop,
numai nu fii
iepure şchiop!...

sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Corespondenţă deschisă

 


(Pasibili de amendă GDPR, doar cei care nu simt umorul )

Domnule Director de Editură, rugămintea e mare! M-a pus Dracul să intru în afaceri imobiliare şi să le ofer cadou CASELE, prietenilor, să-mi fac reclamă firmei. Eu în mintea mea m-am gândit că dacă sunt case la roşu, nu se înghesuie nimeni să le primească aşa, cumva în mărginimea capitalei, şi, vor aştepta mai întâi să se asfalteze străzile, să se termine canalizarea, să vină ăştia de la energie verde cu panourile solare... Oricum aveam în intenţie să le mai adaug un etaj, că de-aia sunt la roşu şi par neterminate... casele

Nici nu ştiam că am atâţi prieteni! 

În mintea mea speram că după ce vor intra în posesia proprietăţilor, neamurile şi prietenii, vor fi obligaţi să citească până la ultima filă, contractul(o carte de 140 de pagini cu semnătura mea olografă în original). Şi ca să mă asigur că nu fac vreo gafă, i-am atenţionat că actul în sine de vânzare-cumpărare( chiar dacă nu se vinde, a fost gratis casa după cum am promis), cuprinde nişte clauze ascunse şi ar trebui citit! 

Sincer am sperat tot timpul că vor fi mulţi care vor rezilia contractul şi în consecinţă, voi primi casele înapoi. Nu le-am mai primit! Ce să zic, poate că încă nu l-au citit...

Cum ziceam, rugămintea e mare! Nu pot sta fără o Casa, fie şi Roşie în prag de iarnă!... Daţi-mi un cont al editurii, sau alegeţi o altă modalitate de plată, la primire şi trimiteţi-mi vă rog un pachet de Case Roşii disponibile. Mi-au rămas din pensie trei-patru sute de lei şi vreau să scap de ei. Vă mulţumesc mult!

Cu deosebită stimă!

Ion Toma Ionescu


joi, 24 noiembrie 2022

Ce mică e viaţa

 




Ce mică e viaţa!
Cât numeri silabele
unui haiku...

Cuvintele nu-mi ajung
şi lăcrimez
cu sufletul înmărmurit...

Drum lin Eugen! Prietenii tăi din Direcţia 9, George Mihalcea, Ciprian Chirvasiu şi Marius Dumitrescu te vor primi cum se cuvine, la vămi.


Am simţit nevoia să redeschid În sensul copilului, una dintre cele mai bune cărţi ale Direcţiei 9, şi cartea s-a deschis la pg. 22.


moarte asistată


de ce m-ai născut Doamne pustiu?

pe marginea sihăstriei vechilor ape
se risipesc făpturile nopţii.
în numele lor.

mă simt ucis în feluri inventate de mine,
la umbra cailor logodiţi cu vămile.

marți, 22 noiembrie 2022

27. cum înlǎnţuie iedera

 















cum înlǎnţuie iedera

în ploaia verii

tânǎru-ţi trup…

lup

hǎmesit

 dansam

în jur focul

 

simţeam umbra unei rǎni

lustruite cu gheaţǎ

și dintr-odatǎ

m-am împiedicat

în marginea ta

ceţoasǎ

cǎzând

fǎrǎ respiraţie

între doi bulgǎri de raze

 

din genunchi

sângele scurgea

nopţi dupǎ nopţi fierbinţi

pierdusem

dreptul

sǎ mǎ dedau

visului

venise vremea cuviinţei…

 

cu un zid de gloanţe

despǎrţeam

șchiopǎtând

linia vieţii

de linia

orizontului

și mǎ încercuiam

tot mai strâns


(Din Argintarium 2, în pregătire)

luni, 21 noiembrie 2022

Suntem

 


Suntem

numai frunza
pândind
dezrădăcinarea
luminii
semn de mare
călătorie

CONFIRMARE DE PRIMIRE

 


Favorite 
 
CONFIRMARE DE PRIMIRE. Am primit de la Ion Toma IONESCU o excelentă carte de proză, CASA ROȘIE (Editura Hoffman, 2022), o rememorare a unui destin încâlcit în ”povestea fără sfârșit” a celui de-al doilea război mondial. Autorul investighează evoluția lui Titi care luptă pe frontul de Est, care se distinge în luptă, care este rănit și care este îngrijit în clandestinitate de o rusoaică, Mașa, căreia îi lasă drept amintire un copil. Titi, deși este declarat dezertor de pe front, deși este luat prizonier, se întoarce în patrie, odată cu Divizia Tudor Vladimirescu, pierzând orice contact cu Mașa și cu copilul/ fetița care s-a născut în acele condiții vitrege. Dar vine autorul, la o vreme, după ce Titi nu mai este și începe investigarea trecutului acestuia, ajungând cu logica povestirii până în Calmucia, parte a frontului unde se întâmplă povestea. Va ajunge autorul la capătul investigației? Merită să citim pentru a afla. Tonul povestirii este alert, cu o oralitate accentuată, cu un umor fie de situație, fie de limbaj, care excede dramatismul generat de război.

Mulţumiri pentru lectură şi promptitudine, Adrian Alui Gheorghe!

duminică, 20 noiembrie 2022

SPECTACOL DE GALĂ TRAIAN T COŞOVEI

 


Spectacolul de gală cu ocazia decernării premiilor Traian T Coşovei a început pentru mine, sub imperiul unor dificultăţi tehnice de captare în memoria telefonului a unor imagini foto şi video, care să poată pune la dispoziţie după ceremonie, probele martor că Direcţia 9 este singura capabilă să menţină vie şi indestructibilă, legătura strânsă dintre lumi. Demonstrând într-o vreme neprielnică dezvoltării culturii şi civlizaţiei, că viitorul este născut în trecut, modernismul nu se poate fără tradiţie, filosofia nu e posibilă fără poezie(i-a scăpat un porumbel lui Mircea Arman, marele filozof de la Tribuna, pentru că aşa a vrut el!) şi în general, valoarea nu se poate naşte din nimic.

Ulterior, când calitatea imaginilor a crescut şi razele reflectoarelor au permis umbrelor mişcătoare să prindă contur şi substanţă, am realizat că fenomenul nu se datorase neîndemânării mele, sau vreunei anomalii a fluxului de inductanţă, ci aurei lui Traian T Coşovei şi emoţiei sale la reîntâlnirea cu Ştefania şi prietenii, mai vechi şi mai noi.

Vă invit să aveţi răbdare şi să ascultaţi vocea caldă, firavă, dar atât de puternică venind din caierul acela de raze ca o inimă pulsând, şi, întrebaţi-vă unde începe şi când se termină firul împletit al rostirii gândurilor celor doi buni prieteni, Coşovei şi Cipariu.  

Imaginile au căpătat claritate, câştigând în pixeli, odată cu apariţia în scenă a lui Tic Petroşel, însoţit îngereşte de Valerie în Brumariada unui dans al vocilor, ca o bucurie împărtăşită. A fost acolo la Muzeul literaturii desigur şi Emil Brumaru.

Strălucirea au adus-o în scenă la final, spre încântarea lui Suciu, veşnicul îndrăgostit de frumos, cele patru graţii, studentele din ultimul an de la teatru. Ar fi vrut el Suciu să le lase repetente să le ţină mai mult aproape, măcar încă un an, dar talentate fetele, recitând din Traian şi-au impus vrerea, şi-au rămas între ape, ca asistente, doar cât timp a durat premierea…

O seară frumoasă pe care am întrerupt-o brusc,  uitasem să-mi iau cu mine medicamentele şi a trebuit să mă grăbesc spre casă.  https://youtu.be/jSrgQzmIBJE



   

Tic PETROSEL si Traian T Cosovei

sâmbătă, 19 noiembrie 2022

Alcoolul şi creaţia

 Probabil că această tabletă nu va fi citită AZI la cel mai important evenIment al toamnei poetice. Gala Traian T Coşovei

Lăsându-l de-o parte pe Adrian Suciu(azi are treabă!) cu al lui „Nimeni nu știe cum e să bei atît de singur încît să dai nume țuicii tale”, am pornit de la un interviu mai vechi al lui Ioan Es Pop, unde recunoaşte că în creaţie alcoolul face minuni. În zorii dimineţii am dat un search pe blogul meu, Pasărea ceţii, care în decembrie anul acesta va împlini o vârstă specială, 14 ani, şi se poate prezenta şă-şi ia cartea de identitate de la Direcţia Generală a Evidenţei Persoanelor, cu cip, două amprente personale şi imagine facială, după care poate să guste câte puţin din elixir.

E drept că de-a lungul celor 13 ani de copilărie ai Pasării Ceţii, am beneficiat ca autor, luând aproape de-a gata, în draft, toate cărţile mele din postările de blog, şi, le-am pus pe raft în sufragerie de suvenir. Expuse ca statui de tanagra într-o expoziţie ca la INDAGRA, pentru cititorii agricultori... Ar fi de plâns să rămân doar eu singurul nebun  degustor de drog.

Nu se poate vorbi de un plagiat presupun, căci textele eu le-am visat mai întâi în dialogul cu pasărea, sorbind de protocol, iar şi iar, dintr-un pahar rafinat cu alcool. Când bei sucuri din fructe exotice, portocale, lămâi, fiind minor, n-ai voie să fi autor de vise erotice, că te încurci la zbor...

Cum spuneam, am dat un search scriind în căsuţă, „Din alambicul gândirii”, şi, ca din ceaţă mi-a apărut în faţă una dintre binefacerile omenirii. Un alambic, altceva nimic!...După care, s-a insinuat o tabletă discretă, „Misterul creaţiei”. O postez în continuare:

Însăşi biblia ne amăgeşte ceţoasă că nici focul, nici pământul, nici apa şi nici măcar femeia n-a ispitit misterul creaţiei. La început a fost cuvântul. Cuvântul Lui Dumnezeu.

Nu trebuie să ne facem probleme către cine l-a rostit, în ce limbă?... Sigur însă acel cuvânt nu a fost onomatopeic, scurt, sentenţios sau silabisit greoi, ci a fost un cuvânt lung cu inflexiuni învăluitoare ca un vers fără îndoială muzical, dacă atât de mult i-a plăcut Atotputernicului, să-l asculte şi să-l moduleze ulterior, aşezându-l la temelia lumii acesteia.

Tot atât de încredinţat pot fi, că bucuria creaţiei s-a sfarşit la capătul nopţii, când Ziditorul a întrezărit femeia într-o margine, întinzându-şi la soare pielea catifelată peste reliefurile rotunjite între degetele lungi ca nişte raze ale gândului Creatorului.

Astfel, Marele Poet a încercat să potrivească sunetul cuvintelor ca o mantie peste trupul gol al femeii. Într-o clipă de rătăcire şi uitare de sine, a căzut în ispită deşirând firul vestmântului, să poată admira în voie splendoarea desăvârşită a formelor.

Ce nu ne spune scrisura, unde era măsura, Potirul Sfâtului Graal din care Creatorul sorbea din când în când? Rar...




marți, 15 noiembrie 2022

Artă poetică, sau s-a ars poetica













Îmi striga deunăzi
Ioan Es Pop, blând din fire,
dar în răspăr, din Ieudul lui
cu flori de măr,
înflăcărând într-o înzăpezire.
Poete, nu mâzgăli zidul
unei haznale,
înroşind ghinturile inimii,
cu vidul din arginturile
glonţelor tale!
Mai apoi, Adrian Alui Gheorghe,
paznic de ploi în cartelul
Comunităţii artelor,
şi-a dat acordul scris
pe o Cruce de piatră.
Fii tu, rebelul proscris!
Lumea latră, las-o să latre
în pustiu!Tu să mergi mai departe,
e important să ţii nordul
Şi să rămâi viu!
I-am ascultat pe cei doi,
continuând să mă joc
şi să postez tale quale
pe facebook, versuri şi
imagini cu femei goale,
inregistrând separat şi discret
într-un barograf,
likeurile esenţiale.
Şi, am constatat că decât poet,
mai bine fotograf!...

Fotografii Alexandra Ivănuţ





luni, 14 noiembrie 2022

ŞTIU EU DACă ACESTA VA FI ÎNCEPUTUL UNUI ROMAN

 

Să relatezi o întâmplare imaginată, acumulând prin scris tensiunile dintre personaje, atunci când se înfiripă aproape din nimic, legăturile periculoase, sentimentele contrarii, nu este atât de simplu.

Ne întorceam dintr-un bar. O pescuisem dintr-o aventură pe care am văzut-o rău de la început. Nu pentru că l-ar fi înşelat pe bărbată-său, avea ceva argumente şi motivele ei să o facă, dar alegerea pentru care optase nu justifica cu nimic paşii greşiţi.

Nu era deloc un prinţ care să merite riscul, să uiţi de tine şi să te arunci cu ochii închişi în vâltoare. Ba dimpotrivă, bădărănismul din el îl purta la vedere cu oarecare mândrie, iar când deschidea gura, roteai privirea împrejur, dorindu-ţi de ruşine să te ascunzi sub masă şi să te fereşti din calea vaşnicului erou al discriminării doctrinei corecte de limbaj. Nu era posibil(!), şi, eliberai cumva un râs forţat, foarte tare, ca să-i acoperi vorbele balaoacheşe.

Se certaseră. Când am intrat, i-am auzit individului ultimul cuvânt aruncat peste masă „curvo”şi a plecat fără să-şi plătească măcar consumaţia.  M-am aşezat lângă ea, avea lacrimi în ochi, am chemat ospătarul şi am plătit nota.

Am luat-o pe după umeri şi am ieşit afară să luăm un taxi. Am coborât amândoi în faţa blocului meu şi am urcat scările. Ea a scos mai repede cheile decât mine, le păstrase la îndemână. I le dădusem în aceeaşi zi spre ora prânzului. Voia să se întâlnească cu el la mine acasă, feriţi de priviri indiscrete. Ar fi fost mai bine! Oare ar fi fost mai bine?...

A trebuit să-şi folosească toate armele de asalt spre a mă convinge. Mai greu de înfrânt gelozia!... Ţineam la ea mai mult decât mi-ar fi permis o prietenie normală, şi, pe deasupra era între noi şi un grad de rudenie prin alianţă, căruia eu nu-i acceptam graniţele. O primeam noaptea în visul meu câteodată. Mai ales atunci când mă vizitase peste zi şi umbra parfumului ei adusese pe nesimţite, înserarea. Dacă aş fi cunoscut-o pe ea înainte să–mi cunosc soţia, ar mai fi fost iubirea un păcat? Ştia asta şi prin comportament mă provoca uneori ca şi cum îmi încerca rezistenţa. Mă testa ca şi cum i-ar fi plăcut să ştie dacă sunt în stare să încalc limitele permise. Sunt un tip defensiv, îmi place să iau dor ce mi se oferă.

A trebuit să presteze îndelung. Ştia că o iubesc, şmechera! M-a luat în braţe, ne-am întis pe spate de-a latul canapelei, nu eram atât de apropiaţi pentru întâia oară! Au mai fost ocazii când uitam de noi, mai ales eu! Nu mi-a dat peste mâini când i-am mângâiat sânii prin deschizătura rochiei şi picioarele până sus dincolo de coapse. Doar buzele, simţea că acolo începe păcatul, înclinând capul, nu m-a lăsat să le ating.

Apoi m-a împins, nu brusc, de parcă nici ea n-ar fi vrut să se desprindă, amintindu-şi că e în post şi dimineaţă a fost la biserică. Doar ştii că  nu se poate(!) şi cu atât mai puţin aş face asta din interes. I-am dat până la urmă cheia, cu mustrări de conştiinţă pentru că mă înmuiasem într-atât.

Am rătăcit prin oraş toată ziua până ce am intrat în barul acela să beau  un pahar de votcă. Nu l-am mai băut! Mai aveam un rest de votcă într-o sticlă din frigider, acasă. Un pahar şi încă unul, până ce am uitat de noi cine suntem...

duminică, 13 noiembrie 2022

sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Un argument

          În noiembrie 2020 un condeier de valoare al tinerei generaţii şi reprezentant de frunte al Direcţia 9, Tudor Voicu, mi-a luat un amplu interviu pentru Agenţia de carte, pe care l-a intitulat “”Ca prozator îţi trebuie metodă, rigoare, răbdare, spirit de observaţie, concentrare”. (Găsiţi interviul aici, vi-l recomand!).

https://www.agentiadecarte.ro/2020/11/ca-prozator-iti-trebuie-metoda-rigoare-rabdare-spirit-de-observatie-concentrare.html?fbclid=IwAR36DX1uV6lCmfiHei55YxafasVCICWHx07Ed4WTL9qoY1g62fHlIa_s8YU#.X6qPlNYRFoA.facebook

Sunt spusele mele, doar că trebuie să recunosc, cu „răbdarea” nu prea mă împac!  Dovadă că în ultimii doi ani am mai scris şi publicat două romane, Tobârlanii şi Casa Roşie; din care primul reluat şi adăugit, nu este altceva decât cea de-a treia ediţie a Guşterelui(aceasta va fi varianta finală, cred!), iar Casa Roşie, aşa cum zice şi titlul, e o casă la roşu, care, cu siguranţă până va ajunge la gata, finisată, sunt aproape sigur că i-aş mai putea construi un etaj.

         În general mă grăbesc, nu mai am răbdare să ţin la sertar o proză şi să o recitesc după un an sau doi, şi, abia apoi să hotărăsc dacă e de pus în vitrină. Nu mă mai ajută nici timpul!... Şi nu pot uita că în tinereţe, poeziile mele  eminamente „haotice” şi lipsite de patriotism, considerate un fel de „duşmani al poporului”, pe atunci scriam doar poezie, au fost sechestrate de securitate zeci de ani şi îndosariate într-un dosar gros cu şină, pus la păstrare într-un dulap încuiat.

Am căutat dosarul după 89, la CNSAS. Am insistat, speram că există o anexă la Dosarul Albaştrii. Mi l-au găsit pe o listă cu pierderi planificate...

         
Acum îmi este teamă doar de pierderile neplanificate, de aceea mă grăbesc şi nu păstrez proza la sertar

vineri, 11 noiembrie 2022

REMEMBER REGAL

 S-a întâplat la Piteşti în noiembrie. (Imagini şi din lansarea bucureşteană)