marți, 8 noiembrie 2022

Jocuri la Bursă





Istoric vorbind Bursa de valori Bucureşti a fost fondată în 1 decembrie 1882, anul când Eminescu desăvârşea Luceafărul. Cu întreruperile datorate în primul rând războaielor, ea a continuat să fiinţeze până în anul 1945, când a fost închisă de regimul comunist şi ulterior, după 50 de ani a fost redeschisă în noiembrie 1995 şi continuă până vor fi dispărut în ţară toate activele.
Şi tot atunci în 1882 Eminul îi povestea într-una din scrisori îngerului său Veronica Micle, despre activele şi pasivele lui sau ale ei, care îşi pot pierde din valoare, nevăzute.
„Măi fată nebună si drăgălaşă,
Şi zi e pozitiv că eu te-nşel, că te uit, că-mi eşti dragă numai pe cât te vad cu ochii? Mânca-ţi-aş ochii tăi cei dulci, nebuno, dar te iubesc cu sufletul, dar nu ştiu nici ce să-ncep, nici ce să fac de dragul tău. Dar zi şi tu - ce e de făcut? in vremea asta în care nu-i nimenea aici, în care vegetez ca un adevărat animal, bolnav si descurajat - cum să vin la tine, pe cine să las in loc?"
De-aia zic, să ne ţinem în vedere activele pe Bursă, fie că e Bursa de valori, fie că e Bursa îngerilor căci dacă nu ne vedem faţă către făţă, lipsiţi, vorba lui Virgil Diaconu de punct şi de virgulă, uităm de noi şi ne deşirăm!
Astăzi 8 noiembrie la 10 ani de la lansarea Bursei Îngerilor facebookul mi-a adus în faţă un Remember. Să vedem cum stăm!
Mai multe despre această carte în dialogul de mai jos cu Denisa Popescu Martin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu