joi, 10 noiembrie 2022

„Casa roșie” a lui Ion Toma Ionescu

Octombrie 2022

(Primele gânduri din Casa Roşie)

 

Am închis „Casa roșie” a lui Ion Toma Ionescu cu sentimentul unei plenitudini avînd senzația că totul e bine, că toate sînt ca mai înainte de cele două năpaste, pandemia si războiul, de parcă înainte era mai bine. Dar nu ajunsesem să fim manevrați precum niște roboți.

Romanul „”Casa roșie”„ este o uluitoare poveste de familie ce curge și apoi se rostogolește cu o tensionată repeziciune încît ai impresia că totul se întîmplă sub ochii tăi.

Pare o narațiune scrisă la persoana întîi povestitorul relatînd evenimente la care a fost martor sau le-a aflat ulterior’, întrepătrunde ușor realul cu imaginarul - porpriul univers real dar sigur și ficțional.

Este un roman social, realist contemporan, romantic, dar obiectiv pe alocuri, în care apar datări ale unor evenimente istorice din arhivele statului din cel de al doilea război mondial, trăite de personajele sale, chiar de către Titi, personajul său principal.

În centrul romanului alcătuit din nuvele stă Titi, fiul maicii Filofteia, maica Teia, cea frumoasă ca o floare de tei. În jurul său roiesc numeroase personaje, construite nicidecum ca arhetipuri.

Personajele lui Ion Toma Ionescu nu au nume întîmplătoare, onomastica folosită de scriitor fiind elocventă pentru numele personajelor sau al locurilor - Titi Epure, Ocoleanu, Izbasescu, Mara, Costel Pistol, Pitigaia, Petre Surdeanu, Zinca, Mara, Daria, Mașa, Petre Surdeanu, Dia, Bulă, Victo, , Gela, Mița, Dona, Gardista.,

Autorul are aici rolul zeiței Moira cea care vrea să intervină asupra destinelor.  Autorul analizează psihologic, drama interioară a personajelor.

Timpul , spațiul se întrepătrund

Misterul îl constituie ulcica umplută cu galbeni căutată de cîțiva. Este de fapt pretextul pentru care autorul declanșează iubiri, tensiuni, pasiuni, sincucideri sau chiar moartea care nu intervine niciodată cînd trebuie

Descrierile sînt de un mare profesionalism.

Confesîndu-se, Ion Toma Ionescu dezvăluie îngrijorarea unei zile întregi cînd aștepta romanul tipărit de la editura Hoffmann pentru întîlnirea ce urma să o aibă cu memmbrii familiei, parte dintre ei personaje...

Vila „Piatra Lotrului”„ construită din lemn și iatră cu acoperișul verde, cu obloane verzi, dar mai ales cu muntele în spate, locul ales pentru lansarea cărții sale și confruntarea cu personajele reale. Vezi cu ochii minții cabana dar mai ales cromatica bine redată de scriitor.

Nu știu dacă am intuit bine, dar mare parte dintre personaje sînt reale. Adevărat ITI ?

 

Liliana Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu