luni, 30 septembrie 2019

Fotografii mișcate. Cristian Bădiliţă




Vâj – vâj cu praştia după îngeri.

Mă hotărăsc  să merg în documentare la o expoziţie de fotografii cu lansare de carte, fotografiile cu siguranţă mişcate în foaierul Bibliotecii Judeţene, ca să văd ce drăcie îmi propune teologul, eseistul, traducătorul și poetul român contemporan, doctor în istoria creștinismului antic al Universității Sorbona, Cristian Bădiliţă. Dacă n-aţi auzit de el va trebui să optaţi, după bugete, alegând să citiţi între Noul testament, Evanghelia după Matei şi Poemele de îmbrăcat degustat şi agăţat pe perete…
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
Nu bănuiam ce alegere inspirată am făcut! Numai Sfântul Duh mi-a putut călăuzi pașii, altfel de unde sǎ fi știut cât geniu poate sălășlui în aerul pe care-l îmbracă, îl degustă, și-l atârnă pe pereţi, Cristian Bădiliţă. Bine că am avut la mine un carneţel cu post-it-uri ca să-mi notez impresiile!
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
Totdeauna e o alegere inteligentă sǎ vii la bibliotecă. Afli spre exemplu că poezia se poate scrie în multe feluri: pe bucata de săpun ca-n pușcărie, în spuma berii la berărie, pe cruci de apă, pe călcâiul urmei vinului de la agapă, pe cornul lunii, sau pe izmenele nebunii, pe frunza moartă de stejar, pe-o gutuie, sau pe-o hartă, cu Românica bătută-n cuie pe pălimar.
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
„Te iubesc la nemurire, un rai de-ai fi tot mi-ar fi dor de tine.” Pe post-it-ul ăsta nu mai e de scris nimic!
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
Alex Ştefănescu, în ropote de aplauze/ a povestit în pauzele de prezentare/era un fel de curator/ cum a vrut el/ sǎ se facă în tinereţe poet major./ Circa un metru cub de cultură/ a mărturisit discret/ și deschis/ cu măsură/ ns în sens gabaritic/ cum/ cineva în vis/ înfășurat în fum/ i-a șoptit/ că se va naște Cristian Bădiliţă/ mitic/  şi atunci el degeaba. Scrum s-a făcut!…/ Pardon critic/ iar lui Nichita i s-a îmblonzit mioritic o şuviţă…
            Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
În antichitate/ nimeni nu citea în gând/ poezia lui Bădiliţă/ genială în unanimitate./ O citea cu voce tare/ ca sa aibă ecou/ n-o ţinea ascunsă după soare/.
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
 Azi, poezia lui tace/ cusută/ pe buzunarele de la spate/ sau pe pânza de parașută/ scrisă cu fir de mătase/ desenată/ pe tricou/ sau încondeiată/ pe șase coji de ou…/ Pe pălăria de paie/ sau pe pielea de oaie./
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
Ea vibrează/ mută/ în ramă/ sau pe fofează/ de pasăre slută/. Ce dramă!
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.
A venit la acea lansare și Preafericitul Calinic. Am rămas fără glas/ încântat de cuvântul Preasfântului,/ dar n-am înţeles mai nimic, vorbea cu har/ contra vântului./  Verba volant!… La un moment dat/ a rostit:/ „Scrieţi băieţi, scrieţi de-a lungul vieţii și pictaţi toţi pereţii pe care vi i-a dat Dumnezeu!”
Vâj – vâj cu praştia după îngeri.

*
„ Unde începe şi unde sfârşeşte/ umbra sufletului meu de pripas?/ Cineva azvârle toată noaptea pietre vii/ în trupul celui mort. Cel mort/ se preface numai că mişcă. Dar tace!
Cristian Bădiliţă, întreb și eu:
Vâj-vâj cu praștia după îngeri.
Când poţi sǎ scrii așa, de ce-ţi mai trebuie clopoţei sau altceva?...
(Ex poziţie în marja Fotografiilor mişcate. Piteşti, 12 octombrie, 2013)

un cancer bântuie lumea,
           Lui Cristian Bădiliţă

un cancer bântuie lumea,
arde mocnit mistuind
pădurea de oase

strâng în pumni supradoza
muzici clisoase
glisează evanescent

un anotimp delirant
se străvede
strident

noroi de confeti
colorate scurse
pe esplanadă

viaţa în libertate
încolonată pe stradă
într-o paradă gay

ecou al unei petreceri
a burlacilor… sau
un început de reality show

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu