marți, 24 noiembrie 2020

Galaxia Gaudeamus

 

Nu știu a cui a fost idea Târgurilor de carte. Dacǎ adunate între coperţile lor din piele de bivol, cărţile rămân mute în biblioteci, la târg, ţipă şi dau din coate să-ţi intre în ochi. Interesant de studiat cum se comportă scriitorii, adunaţi de-a valma în spatele şi în faţa tarabelor printre cărţile lor.

N-am fost la târgul de carte Gaudeamus anul acesta. Între viaţă şi moarte, Covidul -19, tot răul spre bine, ne-a lăsat halta de a rămâne acasă, să ne putem scrie viitoarele cărţi. Dar una peste alta, Gaudeamusul mi se pare un Babilon frumos.

                                                             *

Multe sunt asemănările care se pot face între o galaxie din universul material şi celălalt univers al spiritului şi cunoaşterii. Infinite amândouă. O atracţie  şi o similitudine greu de explicat pentru un neînsemnat privitor contemplativ ca mine, ce nu-şi propune sǎ facă, nu are nici instrumentele, o disertaţie ştiinţifică, şi nici să încerce să dezlege legile ce guvernează cele două sisteme.

În fiecare an în noiembrie eram obişnuiţi să intrăm într-un vehicul şi să călătorim între cele două lumi, cǎci Pavilionul central de pe malul lacului  Herăstrău, seamănă destul de mult cu o farfurie zburătoare. Anul acesta nenorocita pandemie  a oprit toate lansările în spaţiu, dar nu a putut opri lansările în timp, nu ne poate opri nimeni să rememorăm trăirile anterioare.

Editurile mai mari, mai mici, sunt precum stelele gigantice sau pitice (Humanitas, Polirom, Paralela 45, RAO, Litera, Trei, Herg Benet). Mai nou, par stele fixe, dar fiecare are traiectoria ei! ).

Sunt şi stele fugare şi comete ce apar şi dispar.  

Fiecare stea are sistemul ei planetar. Planetele sunt cărţile care strălucesc, cu o intensitate variabilă, după lumina care o primesc, prin intermediul scriitorului, de la creatorul ceresc.

Toate drumurile în noiembrie duceau la Gaudeamus. Un bazar care ne ameţea cu ofertele. Nu ştiai la care stand sǎ te opreşti. Centrul lumii, pentru câteva zile se mută la Bucureşti.

Mare atenţie la semaforizare! Poţi fi atins de roiurile de stele căzătoare sau de meteoriţi. Şi grijă mare ce înghiţi, în jur e mult praf stelar!

                                                           *

Şi o poezie dedicată lui Ştefan Mitroi din volumul Fotografii mişcate apărut în 2020 la editura e Creator

 

lume luminată

tunată şi adunată

din toate părţile

 

au venit la târg

să vadă cum

dau în pârg cărţile

 

aşezate în drum

ca prunele uscate

pe  gratii de fum

 

nebunele nenumăratele

cine le pritoceşte

pe toatele

 

şi scriitorii vai

ce de mai scriitori

la cinci lei

 

la un pol de parale

spun trancanale

spânzuraţi/ spânzuratele

 

de microfoane

şi se înalţă la cer

răsturnaţi/  răsturnatele

 

cu picioarele

umflatele

            ca baloanele colorate…

            (A sunat goarna…)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu