marți, 30 mai 2023

ISTORIE ŞI CUTURĂ

 


Într-un uşor anonimat, aşa mi s-a părut, s-a încheiat Bookfestul. Din ce-am auzit n-a fost prea mare înghesuială. N-a fost nevoie să intervină jandarmii să potolească vreo încăierare între cei nerăbdători să-şi primească, contracost, din milionul de vieţi de pe standuri, cu coperţile viu colorate o viaţă nouă, de-a gata(!), fară să trebuiască să lupţi pentru ea! Plăteşti preţul redus din mercurial şi-o citeşti pagină cu pagină până la final. Cândva un filozof renumit mi-a spus confidenţial: „Ai atâtea vieţi câte cărţi ai citit!.”

Să nu mai cârtească cineva că în Românica educată se trăieşte prost! Dacă ar fi fost aşa, populaţia ar fi dat năvală la târg să-şi schimbe viaţa pe 10 lei. Şi miniştrii ăştia triştii şi grei de cap, o specie sacrificată, rară, cu salariu şi pensie specială autopropulsată, joacă pe o singură carte, cartea de guvernare. Una şi-atât! E viaţa lor şi consideră că ar fi o greşeală să nu moară cu ea de gât!

          Oare de ce nu s-a înghesuit lumea la Bookfest? Ar fi fost un bun test pentru protestul din educaţie. Rătăciţii care totuşi au venit, sunt majoritari autorii de cărţi. Bieţii de ei, cum îşi numără bănuţii din teşcherea ca să-şi cumpere propria carte. E viaţa lor, ce mai fac cu ea!?... Mă gândesc singur şi tot singur trebuie să-mi explic şi să admit; ar da rău în breaslă, dacă s-ar afla că viaţa romanţată a Guşterelui n-a vândut nimic... Şi oricum, aşa cum e jocul, dacă te întâlneşti cu un confrate, faci trocul şi-i dai o carte la schimb.

N.A. Ilustrez pentru likeuri cu o fotografie dragă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu