joi, 24 august 2017

Constanta Halley-Halep

De trei ori peste cap, alei-hap!...

          Am proprietatea termenilor şi moderaţia de a nu mă entuziasma pentru fiecare cerc închis.
Îmi place spirala pentru că acumulează întotdeauna în ea o avansare a mişcării spre marea ţintă. Şi dacă volutele spiralei se deschid cu o rază mereu crescătoare care să-ţi permită un zbor lin, matematic totdeauna mai lung, pentru a înfăşura cercul şi a glisa cu un unghi calculat spre următoarea orbită a unui trunchi de con răsturnat, perspectiva contemplării, orizontul de dedesubt, mereu mai cuprinzător îţi poate împlini sufletul de artist.
          Nu vreau să obosesc cu geometria mea, dar presupunând, în cealaltă situaţie, că alergarea sau zborul începe la bază pe o spirală mai lungă şi ajunge în vârful conului desfăşurând volute din ce în ce mai mici şi precipitate, mă întreb ce urmează după ce ai atins ţinta? Mai ai satisfacţii şi emoţii acolo sus?
          Dacă mă mai urmăriţi aş vrea să continui. La fel ca în viaţă, nu e totul atât de simplu, în alb şi negru, în sportul alb. Şi ştiu sigur că Cincinnati nici măcar nu e cenuşiu…

          Cu forţa ei fizică formidabilă şi picioarele unui cal de rasă, Serena Williams a atins piscul. Privind în jos, pe o construcţie atât de solidă, dar fără altă perspectivă, s-ar putea în consecinţă îndoii de ea ca fiinţă.

          De cealaltă parte şi acolo vreau să ajung, fata noastră ce pare fragilă, Simona Halep, a pornit de pe plaja mică a Constanţei pe spirala ei, desfăşurând elegant şi suplu într-o alergare continuă aventura unei călătorii, parcurgând spirale din ce în ce mai lungi, luându-le pe rând şi contemplând. Nu a cuprins-o ameţeala, drumul i s-a deschis în cercuri tot mai largi şi căpătând înălţime, din aproape în aproape s-a autodepăşit.
Una cu racheta ei purtătoare, dacă imaginea nu ar părea peiorativă, aş zice că a încălecat ca o vrăjitoare pe o coadă de mătură, numai că racheta ei risipitoare de praf stelar, seamănă mai mult cu cometa Halley… Halep - Halley, parcă sar scântei din acelaşi lăstar
Printre stele şi sori poate că sunt surori. E important că amândouă se întorc!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu