miercuri, 15 aprilie 2020

O ceaţă care trece prin ploaie





Dacă eşti scriitor, când citeşti o carte bună, ar trebui să ţi se trezească invidia. Nu mi s-a întâmplat! Tocmai am terminat  romanul Aviatorul şi încă sub impresia lecturii, constat că de data asta pilotul nu a atins în zborul său, uimirea pe care am trăit-o în toată splendoarea, în timpul călătoriei cu Laur, cartea de căpătâi a lui Evgheni Vodalaskin, care mi s-a lipit de suflet. (Probabil am să revin!)
În Aviatorul, toată construcţia cărţii a urmat o idee, şi cu toate ingredientele de creativitate, şi tehnicile de scriitură, „descriitorul de viaţă”, „zeul detaliilor”.;, a ţinut parcă să ne facă o demonstraţie în clar, că Robinson Crusoe poate fi reluat la nesfârşit.
Recuperarea memoriei prin scris, nu e o noutate! Am folosit-o şi eu ca terapie, la o scară mai mică, în Dosarul Albaştrii, au folosit-o şi alţii. Diferenţa e că personajul Innokenti Petrovici Platonov avea de recuperat, nu doar iadul trecutului din lagărul cu destinație specială de pe insulă, ci şaizeci de ani de viaţă întreruptă, petrecuţi în conservare prin îngheţ în azot lichid (experiment realizat sub supravegherea academicianului Muromțev), ani pierduţi în frigul cosmic din blocul de gheaţă, în laboratorul Lazarilor.
Nici învierea, cu detaliile medicale ale dezgheţării controlate (sub supravegherea doctorului Gheiger), la vârsta la care îngheţase, tânăr - nu e tocmai o noutate! Dacă tot am făcut referire la scrierile mele, în Guşterele, ajuns în rai, oricare dintre personaje poate să-şi aleagă vârsta care-i convine, cel mai bine(!)....
Particularitatea cărţii este că personajul principal, după ce îşi recuperase prin exerciţiul scrierii memoria şi devenise o celebritate, într-un final previzibil oarecum, când celulele corpului „descriitorului de viaţă”, încep să moară şi timpul se scurge din ce în ce mai rapid, reinventatul Innokenti Platonov, continuă să scrie în jurnalul său de data asta pentru recuperarea memoriei viitoare. Nu, nu recuperarea! Mai corect ar fi recompunerea bucată cu bucată a întregului, ca într-un puzzle din amănunte şi fapte, pentru ca fiica sa Ana, după ce se va naşte, să afle totul despre viaţa tatălui său.
Îşi dă seama că timpul nu-i ajunge şi atunci le cere singurilor prieteni, doctorul Gheiger şi Nastiei, soţia sa, nepoata Anastasiei, să scrie şi ei! Cine e Anastasia? De ce Aviatorul? Cum se sfârşeşte cartea? Merită să aflaţi citind paginile pline de ritm ale unui mare scriitor, contemporan cu noi.

Şi un scurt fragment pentru a se întrevedea ce înseamnă un scriitor rus.

„Vara lui 1914. O ceață care trece în ploaie. Țevile îndreptate în sus ale tunurilor. Verzi-închis, apar încet-încet din cenușiu. Țintesc gânditoare spre cer, cu luciul lor opac. Picăturile se scurg pe ele și o iau brusc la vale. Curg pe platformele de metal, pe roțile care strălucesc în locurile unde ațin șinele. Aici domnește nemișcat metalul – și dea Domnul să nu se miște! Are, ca ecou la eșaloanele care trec, un vuiet și un tremur mărunt.
Mai devreme sau mai târziu, de sub platforma din față se va scoate tălpicea-frână și se va atașa o locomotivă. Totul se va pune în mișcare. O tristă deplasare spre vest. Tot acest metal dur va fi contrapus moliciunii corpului omenesc. Care, în bucățele mici, va zbura în toate părțile.
Tunurile își pierd aerul gânditor, poate chiar se vor usca. Vor trage neobosit în ținte și pe lângă ele. De fapt, pot să tragă și ude.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu