luni, 20 aprilie 2020

Masa de Paști



          Hristos a înviat!
          Ieri-seară clopotele Învierii au redat luminii începutul unei noi vieţi. Așa cum a fost hărăzit sǎ se înfăptuiască prin suferinţă și har. Nu cu mult înaintea săptămânii luminate, aflat la Bran într-un pridvor al palatului, mi-a atras atenţia atârnat de tavan, un mănunchi de clopoţei. Pe unul dintre pereţii săliţei se afla și o explicaţie, pentru vizitatori, care mi-a răsunat deosebit de frumos la lectură. “Sună dintr-un clopoţel și un înger își va primi aripile”
          Puteai ridica mâna deasupra capului, scutura aerul, pentru ca îngerii sǎ se deschidă precum florile de cireș. Dar și îngerii probabil că își au legile lor. Poate că sunetul cristalin al clopoţelului n-ar trebui provocat fără discernământ, poate doar la un cutremur, sau o furtună cu vânt puternic, sau la o mare bucurie, ni se dă voie să provocăm îngerii sǎ coboare nevăzuţi printre noi.
          Păcatul oamenilor este acela că nu știu să-și înfrâneze pornirile. Crezând că îngerii și Dumnezeul lor sunt întocmiţi ca și ei, unii mai orbi, alţii mai surzi, au turnat bronzul în clopote uriașe și le-au urcat în clopotniţe, legându-le cu sfori groase de care să tragă cu sârg clopotarul. Sǎ fie siguri că sunetul clopotului va fi auzit de îngeri. Și de atunci ecoul răsună tot mai puternic cu fiecare zi care trece.
          Doar în noaptea de Înviere ar trebui provocat aerul să se cutremure şi să intre în carne sunetul clopotului, precum lumina prin cuiele lui Hristos.
          (Aceasta este o tabletă scrisă mai demult, dar imaginea mesei de Paşti, fără cei dragi împrejur, e cât se poate de recentă… Să sperăm că anul viitor!...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu