duminică, 17 mai 2020

În loc de legitimaţie



În curând voi urca pe raftul bibliotecii, Fotografii mişcate. De fapt e a şaisprezecea carte a mea. Opt de poezie şi opt de proză. Cu patru cinci ani în urmă – până atunci adunasem vreo şapte-opt cărţi, tot aşa împărţite, de ambele  părţi, încă îmi doream să am carnet de membru în sindicatul scriitorilor – un preşedinte de filială mi-a reproşat:
Ionescule, hotărăşte-te cine eşti! Ori prozator, ori poet! Nu se poate amândouă!... Pe bune?… Am lăsat uşor enervat dosarul la filială şi mi-am văzut de drum. Îmi făcusem  socoteală că soluţia se dă oricum la Bucureşti. Nu putea fi în întregul ei instituţia opacă! Eşti primit în ea pe cărţi, nu pe ouă numai de la găină porumbacă…
Dacă a ajuns dosarul?... Ca într-un vis urât am recuperat dosarul după trei ani, plin de praf dintr-o magazie a filialei respective, întrucât din aceleaşi motive, nici măcar nu fusese trimis.
Şi cum nici o altă filială nu mi-a făcut invitaţie în răstimp, să-l depun la ei şi să obţin legitimaţie de intrare în Olimp, mi-am mai făcut un dosar, de ziarist… Nu am nici o refutaţie, să fiu de acord că omul ăla avea dreptate. Ce trist!
Nu poţi fi şi prozator şi poet şi ziarist, toate la un loc, decât într-o carte specială cu prieteni!... Cum să stea o fotografie mişcată a mea pe o legitimaţie oficială?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu