duminică, 18 decembrie 2022

Poeţii cetăţii şi minorităţile













Despre minorităţi, cu un pic de istorie, cu ceva poveşti şi o diversitate de obiceiuri păstrate, şi împărtăşite, mai mult s-au mai puţin, dar cu siguranţă îmbogăţind tradiţiile milenare ale locurilor în care s-au aşezat.

Despre cum au fost alungaţi din casele lor, din ţările lor de origine, de acelaş duşman - setea de lăcomie, de mărire şi de sânge a altui neam, de cele mai multe ori acelaşi agresor. Şi, după ce şi-au vărsat lacrimile în inima primitoare şi deschisă a românilor, au purces împreună ca fraţi, să-şi împartă necazurile, munca şi rar bucuriile, când au fost.

Nu le-a fost de loc uşor să înveţe să locuiască în limba română, dar au făcut-o din respect şi necesitate. O limbă frumoasă dar grea, legată de culmile Carpaţilor cu zale de aur şi argint, strălucind nevăzute, ascunse în apele Prutului, Siretului, Tisei, Crişurilor, Jiului, Oltului, Argeşului şi mai departe în Dunăre spre Marea cea Mare.

S-a vorbit despre armeni, evrei, turci, tătari, polonezi, lipoveni, nemţi, maghiari, romi, ucraineni.

Nu le-a fost de loc uşor să se despartă de pământul lor, n-aveau cum să-l ia cu ei, în schimb au putut lua cu ei poezia şi cântecul, cultura în general, meşteşugurile şi multe altele.

Despre scriitori şi cărţi s-a vorbit ieri la Muzeul Naţional al Ţăranului, într-un cadru modest dar civilizat, scânteind de spirit şi căldură umană, unde nu aveau ce căuta televiziunile pentru că nu era nimic scandalos.

S-a vorbit despre insula Ada Kaleh, dispărută în ape, dar vie încă precum o poveste ce dăinuieşte. S-a vorbit despre ţinutul paşnic al Dobrogei, raiul unde convieţuiesc de milenii toate naţiile pământului

Într-un final, Poeţii cetăţii au găsit loc şi poeziei. O poezie aşezată, cum i-am mai zis şi altădată într-un concept inventat de mine, musai să inventez şi eu ceva, poezie de mijloc(de mijlocul zilei, cu plăcerea de a te afla la masă printre poeţi oneşti, fără festivism opulent, fără ca geniul să bântuie decisiv în neorânduiala momentului, cu versurile lui rebele şi înţesate de orgolii. Nimic peiorativ în ce am spus, aş zice, dimpotrivă!

Au participat:

Daniela Albu. Issabela Cotelin, Ramona Müller, Ecaterina Petrescu Botoncea, Dan Ioan Marta, Cristina Cretu, Cris Mariana, Marius Costache, Natasa Peteu, Taner Murat, Indira Spataru, Marola Victor, Danuta Roman, Ion Toma Ionescu, Ioana Petre Tugui, Dumitru Paleacu.

A fost frumos. Mulţumiri Lilianei Popa cea care îşi asumă organizarea unor întruniri de excepţie şi celor veniţi de la Iaşi sau Constanţa, Ploieştiul fiind la doi paşi, dar ce ne-am face fără mărturia celui care a făcut fotografiile?






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu