sâmbătă, 15 aprilie 2023

Simfonia lalelelor

 




















A zis odată un Dumnezeu către alt Dumnezeu: „Nu te grăbi cu lucru, nu lucra prea repede!...” Ca să iasă din piatră seacă lucru dumnezeiesc de frumos(!), completez eu, cel care nu am răbdare să las vorbele să împietrească în gând... Şi nu, nu fac o blasfemie invocând taman în preziua Învierii, dialogul între Dumnezei, căci până şi omul în hăul tăcerii nimicniciei lui, dialoghează adesea cu sinele despre răul şi binele. Să nu existe dubii, sfatul acesta i-a fost dat lui Brâncuşi în atelierul de  la Paris de către Auguste Rodin(a ţinut să-l viziteze),  când privea cu invidie cum ţâşneau în lumină „măiastrele” românului de la Hobiţa. E drept că sintagma aceasta este mai puţin celebră decât cealaltă: „Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!”, pe care a rostit-o de data asta Brâncuşi, când a părăsit atelierul maestrului, în care lucrase doar câteva luni.

Şi natura, creaţia însăşi a lui Dumnezeu, are ritmul ei pe care nu trebuie să-l tulburi, iar în creuzetele primăverii, nu există o dată anume, fixă, când lalele însufleţesc în petalele lor catifelate, toate culorile posibile. Despre Simfonia lalelelor vorbim aici!

Către mijlocul lui martie şi sfârşitul lui aprilie în fiecare an, primarele Piteştiului, indiferent carele va să fie, cheamă la el nişte rudărese din Malu Vânăt(Malul Vânăt de Merişani, de la Tobârlanii mei...), să-i dea cu ghiocul şi stabilesc împreună zilele de sărbătoare ale Simfoniei lalelelor.

Anul ăsta, fără grabă, evenimentul a picat la o săptămână după Paşti, între 21-23 aprilie şi ca noutate importantă, încă de anul trecut şi-a mutat reşedinţa. Nu ştiu cine a avut inspiraţia, dar e de felicitat că ne scoate la plimbare din aglomeraţia de pe Strada Mare, în Parcul Zăvoi.

La o adică, nu strică să însoţeşti frumosul cu puţină mişcare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu