vineri, 16 iulie 2021

Cu Nikonul la drum

 


Aflaţi în proximitatea unui turneu de vacanţă prin partea de vest a Ardealului, conspirând cu arhivele Nikonul, facebokul mi-a scos pe simeza zilei de azi amintirea unor pagini cu imagini maramureşene de neuitat, dintr-un alt periplu mai vechi, care ne-a bucurat sufletele. Dacă privesc înapoi prin ferestrele deschise de fotografii şi compar, au trecut nişte ani, constat că dorul de călătorii are un parfum neschimbat, Doar cei doi nepoţi sunt acum, mult mai înalţi decât noi...

 

*

Mi-am luat moroşancă

 

Culorile vii ale Bârsanei mi-au atins sufletul. Maramureşul şi-a deschis larg porţile ca să-mi îngăduie să intru în grădinile sale, dar mi-a pus o condiţie. Aici intri doar dacă ai lângă tine o moroşancă. M-am uitat împrejur. Câteva măicuţe ocupate să explice vizitatorilor cum Carol Robert de Anjou a întărit printr-o diplomă în aceste locuri pe cneazul Stanislau, fiul lui Bârsan, în anul 1326.

Alături o fată tânără, tot cupată, pe post de ghid explica unor străini cum a fost cu Stan Bârsan şu urmaşii lui păcurari ce aveau oi bârsane năzdrăvane, cu lână moale, deasă şi lungă din care au împletit balada Mioriţei.

Dincolo de gard pe malurile Izei moroşencele din partea locului strângeau fânul şi-l puneau pe şiri să se zvânte la soarele blând şi să se îmbete în mirosul de trandafiri

Aşa că am răspuns mizei cu ce venisem de-acasă. Am dat un ban potrivit pe o trăistuţă frumoasă de fată şi pe batic, iar fusta-florată am găsit-o pe nimic la o măicuţă la poartă.

Ce soartă am şi eu, ce ghinion nesocotit, ce năpastă... şi la mânăstire să fiu însoţit de nevastă!

Poftiţi de vedeţi cu ce desfrâu de culori s-a înfruptat Nikonul!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu