luni, 28 iulie 2025

LANSĂRI DE CĂRȚI - partea II-a

 















La CEASUL BILANȚULUI ultimilor ani, -  într-o perioadă care a avut mai multe nopți decât zile şi doamna cu coasa, şi-a pus masca, şi casca de motociclist, şi s-a proclamat regina danțului pe planetă, dansând mai ales cu parteneri scriitori -  cea mai mare realizare dintre toate în plan personal e că am avut vână bună și m-am oprit la spital, n-am ajuns până în rai. Timp suficient în 14 zile să mai scriu o carte și să dau jos, fix pe cântar, un deca de kile dintr-un chintal şi ceva.. Cu Ferma gușterilor tipărită în 2024 spre sfârșitul anului am completat ciclul Tobârlanilor nuspun că l-am încheiat.

După Al cincilea anotimp (2019) la editura Detectiv literar - poezie premiată la Festivalul eCreator de la Baia Mare, au urmat Fotografiile mișcate(2020), o carte eseu cu pagini de poezie, tablete, amintiri și fotografii amestecate cu și despre prieteni, și cărțile lor.

A urmat în 2021 o antologie, Crucea de piatră, la Art Creativ, premiată de editură pentru Cel mai frumos volum de versuri. Iar ca proză, - am re-înscris în raliu într-o nouă ediție, reluată / reinventată,- Gușterele, romanul meu cel mai viu dintre toate romanele pe care le-am scris. Dac-aș sta să explic, am avut motiv să-l rescriu, pentru că-i crescuseră organele; ficatul, inima, coada şi creierul mic şi în plus, propria lui ambiție, ce să zic!

L-am dus  la HOFFMAN  şi şi-a dat doctoratul pe bune. Şi cum trecuseră anii, l-am rebotezat Tobârlanii - Gușterele reloaded/ reinventat(e). Cartea încă se mai găsește în librăriile online, o recomand celor care au slăbiciune pentru o asemenea sălbăticiune...

Anul 2022, vreau să clarific, nu a fost la fel de prolific. Am lucrat la o singură CASĂ și aia ROȘIE de parcă aș fi zidit un castel. O începusem ceva mai demult. Un capitol din Casa Roşie, Reportofonul, fusese premiat la Concursul Național de Proză Ioan Slavici, secțiunea roman, al revistei Tribuna(2021).

Casa Roșie a apărut tot la Editura Hoffman şi a rămas de roșu, pentru că principalul personaj, Titi, un personaj fabulos, ar mai merita cu siguranță un etaj!...  Rămâne o promisiune şi va trebui să intru în acțiune din nou cu curaj în arhivele militare.

În 2023, anul vinului pentru unii, am avut parte la vârsta înțelepciunii(75) de un fiu. Fiul măslinului. Și el a venit cu un nou premiu la Art Creativ.

2024, un an greu cu încercări, alegeri și votări inutile pline de neprevăzut. M-a ajutat Domnul Andy Barcan să putem inaugura Ferma gușterilor în ultimele zile din an.

Proiecte pentru viitor? Noi lansări?... În vremi nesigure când pericolul nu e comic de loc, ești amenințat din toate părțile de pace, nu-ți face planuri! Lași cărțile și pleci din bloc undeva la țară!... Si acolo ori îți construiești un adăpost antiatomic în pădure, ori găsești o fată dotată cu nuri, și-o pui să-i fure hărțile lui Putin!... Că ăla cu energia, hrana și apa și-a sapat singur groapa...

Să fim sănătoși, să râdem şi să facem glume! Vin ele şi cărțile după noi. Dumnezeu nu tace, cum se spune. Ar urma Argintarium 2! Domnul Andy Barcan mai e cu noi?...






































PREZENTARE CARTE LA BAIA MARE









Mă bucur că am împărţit scena premianţilor aseară, la Gala editurii Art Creativ, cu un ofiţer de carieră din generaţia mea  locotenent colonel oriunde s-ar afla, în haină militară, sau în haina civilă noncomformistă a poeziei – Constantin Sârghiuţă; dar şi cu o tânără poetă la debut, din generaţia care vine, Maria Vasilescu, de care m-am îndrăgostit de la primele versuri lecturate din Figurina(ei) de ceară. Cine a citit Guşterele meu, s-au Tobârlanii după reeditare, ştie că toate femeile de care mă îndrăgostesc poartă numele Maria indiferent cum se numesc... Sper că nici Maria despre care vorbesc acum să nu mi-o ia în nume de rău!



















A sosit azi de la Cluj diploma de laureat al Concursul Naţional de Proză Ioa Slavici ediţia IX-a, 26 noiembrie 2021.

Secţiunea roman. Premiul a fost acordat pentru un capitol din romanul Casa roșie la care lucrez acum. După câte ştiu premiile 1 şi 2 nu s-au atribuit. Mulţumesc exigentului juriu al revistei Tribuna şi în mod special managerului revistei Domnul Mircea Arman!















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu