marți, 22 iulie 2025

Pictura Metal Pictura. CIOATA

Pictură, metal, pictură.

 

            O numisem cu prietenii „camera albastră”, era începutul perioadei noastre albastre. O şi vedeam pictată în tempera cu mult albastru în diferite nuanțe, găsisem şi pictorul, de fapt Claudia Duminică cu relațiile ei artistice. El tocmai depășise perioada cromatica monocoloră de griuri.

Am fost cu Claudia într-o după amiază prin anii șaptezeci, la muzeul de artă; într-o sală erau expuse câteva lucrări de-ale sale. Claudia încerca să-mi explice sensuri, lumină, linii, nu pricepeam nimic, nici măcar de ce tablourile lui se vindeau „pe sub mână” la preț bun în Germania.

          Artistul şi-a adus vopseluri şi nenumărate pensule, a pipăit tencuiala nemulțumit, a trasat cu un fel de cărbune conturul unei caracatițe uriașe pe tavan şi pereți, a mai băut o votcă şi încă una, după care a cerut o cheie de la locuință ca să-şi înceapă de a doua zi lucrarea, neîngrădit, în deplină libertate de mișcare şi dus a fost. Două săptămâni mai târziu își retrăgea inexplicabil ambasada, vopselurile şi toate sculele lui atinse de geniu. După mai multă vreme am aflat că-i șoptise un amic de-al lui, securist, să-şi vadă de alte treburi, locul acela fiind deja minat.

          Am redat un scurt fragment din Dosarul Albaştrii. E cartea mea şi mi-am permis să citez fără ghilimele. Secvențele descrise, adevărate, se întâmplau cu mai mult de patruzeci de ani în urmă. De atunci nu mă mai întâlnisem nici cu pictorul, nici cu pictura lui Cioată. Ba da, o dată cu omul(!), la vila singuratică de pe malul lacului, în marginea Bucureștiului.

Eram tot cu Claudia, prin 2015 să zic, venise din Olanda unde se căsătorise. Auzise că s-ar fi îmbolnăvit și voia să-l vadă pe el și ultimele picturi căci dorea să-i mijlocească organizarea unei expoziții, la Amsterdam. Mai vorbiseră.  

Cristina, fiica mea ne-a dus cu mașina și-l aveam cu noi și pe Toma, cel mai mic dintre nepoți. Drumul pe malul lacului era destul de prost, și, asediat de vegetație se înfunda chiar la el în poartă. Vila o ridicase cu mâinile sale, avea o mână mare cât lopata. Grădina cu tufe de trandafiri se vedea că fusese o minunăție cândva, dar din neîngrijire se sălbăticise și ea. Iar omul pe car îl știam eu, mare și puternic, devenise o ruină.

Ne-a povestit, acum era bine, două săptămâni zăcuse în spital cu un an înainte la reanimare, între viață și moarte. Îl călcaseră hoții, un clan de hoți, șapte bărbați în putere la număr. Veniseră la pont, nu trebuia să fie acasă, dar seara se îmbătase, nu s-a trezit și n-a mai plecat la atelier.

Când l-au văzut au rupt ulucile de la gard și s-au bătut în parte. Nu mai era tânăr să le facă față la toți.

Pe obrazul încă tumefiat i-am recunoscut doar zâmbetul hâtru de sub mustață și glasul, parcă o idee mai stins. Cu trei dintre ei a mers împreună la spital în aceeași salvare. Nu le-a făcut reclamație la poliție! Cum vila lui era izolată pe malul lacului s-a temut de răzbunare.

La luat pe Toma pe după umeri și șchiopătând l-a coborât pe niște scări  să-i arate de unde aruncă lanseta în lac să prindă peștele. Când s-au întors a urcat în pod, de parcă noi nu am fi existat acolo și a coborât cu o caschetă de polițist englez în mâini.

O am de la Londra ni s-a adresat și nouă în sfârșit. M-am nimerit într-o încăierare și doar nu era să plec de-colo cu mâna goală, mi-am luat trofeul acasă. Ți-l fac ție cadou Tomo cu condiția să nu-l duci la școală!...

Pe voi nu am cu ce să vă tratez. Nu mai am voie să pun gura pe băutură și nici pe cafea. Nu mai stau cu tentația în casă. Veniți mâine la atelier, am păstrat atelierul din oraș, tu știi Claudia unde îl am! Oricum trebuie să vezi și tablourile. Acolo am și whisky  și cafea, mai vine unul altul când mă vizitează cu așa ceva, și acolo se păstrează.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu