vineri, 23 august 2013

Lectură publică Magda Grigore          Lectura publică de ieri de la Centru Cultural a beneficiat de prestaţia unui scriitor profund, responsabil şi polivalent în tot ceeace intreprinde. Despre cine să vorbeşti mai întâi, despre poet, despre critic, despre exeget, despre eseist, despre animatorul cultural? După părerea mea ar trebui să nu încetăm a vorbi despre omul care se dăruieşte pe sine ca un apostol.

          Numele, Magda Grigore este de fapt un pseudonim literar, adevăratul ei nume, predestinat este Maria Magdalena. Lumea e încărcată de prostie şi Maria Magdalena Grigore, nu a dorit să dea măsură slăbiciunii omeneşti, de aceea cu modestie şi înţelegere înaltă şi-a schimbat numele public.

          Toţi cei aflaţi în sala Centrului Cultural, mă bucur că am putut fii printre ei, au recunoscut vorbind că în întâlnirile lor cu Magda, cu faptele sau scrierile ei, i-au rămas datori.

          Uşor stânjenită de aprecieri, s-a temut o clipă să n-o urcăm pe soclu, printre corifei. Auzise ca şi mine că Primăria pune de-o Rotondă.       

          Tu nu eşti blondă Magda, lasă-i pe ei!„Va mai intra cineva în casa aceasta
ridicată grăbit
în două triunghiuri echilaterale opuse
unul al luminii, altul al umbrei,
casa aceasta închisă în mine
de unde visele pleacă prin două porţi,
una de corn
cealaltă de fildeş...”

(Prima strofă cu care se deschide volumul de versuri Vânătorul de sacru. 2010. Editura Limes)
Cel care a facut pozele e Aurel Sibiceanu de-aia nu-l vedem pe nicaieri...

4 comentarii: