miercuri, 25 martie 2015

UnEscupres.ro Buna Vestire a ciripitorilor

          Floricǎ și Stelu și Pescariu sunt liberi...

           Lumea noastrǎ scriitoriceascǎ este profund marcatǎ de la o vreme de neputinţa de a accede la premiile Nobel. De fapt sunt mai multe neputinţe, nu le detaliem aici. Unii spun cǎ e o greșealǎ de selecţie a reprezentativitǎţii celor care anual sunt trimiși în prestigioasa competiţie. Alţii susţin cǎ segmentul socio-uman ce se aliniazǎ în spatele acestei profesiuni, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor, n-a știut sǎ se extragǎ din deșertul roșu al realismului socialist și s-a trezit plasat într-un con de umbrǎ, poate cel mai trist al societatǎţii de consum.
          Farǎ fonduri, fǎrǎ edituri de stat, încǎieraţi pe o ierarhie a orgoliilor și pe un amǎrât de timbru literar, în timp ce alte segmente se strǎduiau sǎ-și înghesuie în buzunar scheleţii de fiare vechi ai mamuţilor industriali, subsolul, terenurile intravilane, pǎdurile patriei și locurile în parlament.
          Umbra și umezeala pe fondul de crizǎ moralǎ a umplut câmpul cu bǎlǎrii, s-au încurcat valorile și încet-încet le-au luat faţa scriitorilor importanţi, scriitorii din pușcǎrii. Arta delaţiunii antrenatǎ de pe vremea cealaltǎ în binomul securiști-informatori, a scos la ivealǎ o nouǎ pleiadǎ de "artiști scriitori".
          Și în timp ce scriitorii și criticii adevǎraţi pǎrǎsiserǎ arena, fǎcându-se unii ambasadori, alţii traficanţi de fluturi și flori, micii procurori au descoperit cǎ ar fi momentul sǎ cultive talentul scriitoricesc al românului, pe tǎrâmul inspirat al delaţiunii, într-o nouǎ renaștere a naţiunii, punând sluga în locul stǎpânului.
          Nu vreau sǎ devin analist politic sau sǎ fac pe înţeleptul și sǎ adopt de jure critica raţiunii pure. Dar am dreptul ca cetǎţean copt la minte sǎ susţin o propunere în trei cuvinte, printr-o scrisoricǎ la președinte.
          Ce-ar fi la anul sǎ-i nominalizǎm sǎ candideze Nobelu pe Floricǎ și pe Stelu și pe mǎrunţelul ǎla de Federelu care pescuiște perle pentru mierle în baza Cutezǎtorii. Trei Nobel-ei dintr-o datǎ într-o Romaine curatǎ, talentatǎ și plinǎ de glorii.
          Nu-i așa cǎ e o bunǎ vestire?

          Mǎi oameeni buni, vǎ întreb știţi cumva cine vrea sǎ decredibilizeze DNA-ul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu