vineri, 15 noiembrie 2013

Adevǎr și ficţiune. Înainte de Guștere



            Cât adevǎr și câtǎ ficţiune? Mǎsura este imposibil de cuantificat atâta timp  cât bunicul Tobârlan, personaj cumva mitic, atunci când urcǎ la cer negociazǎ cu Dumnezeu sǎ-i aducǎ acolo coverga și pǎmântul din luncǎ, înconjurat de râu. Și sǎ-l lase sǎ-și adune toate neamurile pe insulǎ, fǎrǎ sǎ se amestece în treburile lui.

            Cât adevǎ și câtǎ ficţiune în prezenţa Mariilor, imaginare sau nu, mereu altele care îl însoţesc pe autor cu nepǎtrunsul mister. A nu se cǎuta legǎturi incestuoase la Crucea de Piatrǎ în cer. Citiţi cu atenţie, ele nu existǎ.

            Personajele adevǎrate sunt prototipuri pe care copilul și mai târziu scriitorul le percepe într-un continuu declin. E un spaţiu în care rǎtǎcește sprijinit de amintirile lui, dar și ale altora, pentru a se construi pe sine neînplinit cum se vrea  și cartea pânǎ la sfârșit. Descoperǎ la un moment dat dosarele unor personaje la CNSAS, dar se grǎbește. E un refuz al comunicǎrii cauţionat de guștere, al carui rol nedefinit are darul sǎ rupǎ legǎturile dintre lumi.

            Nu aici în aceastǎ carte se întâmplǎ, cum i se promisese, sǎ poatǎ sta de vorbǎ faţǎ în faţǎ cu personajele sale și nici sǎ dea de urma Tobârlanilor, manuscrisul pierdut, scris de tatǎl sǎu care se grǎbise sǎ moarǎ.

            Finalul romanului, am adoptat titulatura editorului cǎci e un roman, concentrat de 100 de pagini, care ţine cont de timpul cititorului ocupat, finalul romanului spuneam, se frânge ca o promisiune cǎ se va reveni asupra lui.

Astǎzi la Biblioteca, ora 17. Deja am vorbit prea mult.

Un comentariu:

  1. Doina Saftaroiua postat peIonescu Toma Ion
    acum aproximativ o oră ·

    MULTA BAFTA LA LANSAREA CARTII....GUSTERE. SPERAM CA VOM AVEA SI NOI UN EXEMPLAR AL PRIMEI EDITII CAND NE VOM INTOARCE ACASA. SUCCCCCESSSS....DOINA SI IONICA

    RăspundețiȘtergere