duminică, 10 noiembrie 2013

Papucii fermecati. Plai bǎlai/ pamflete politice


            Când au început sǎ se reverse apele murdare ale Dunǎrii, s-a urcat pe una din cele opt nave trase în portul Constanţa încǎrcate cu tablǎ și ţevi de oţel dispǎrute în decembrie 89 cu destinaţia Turcia, SUA, Egipt sau Canada. Nu mai știa care, îi vâjâia capul, sǎ fi fost Rǎselniţa, Munzurul sau Calafatul? Telega sau  Fǎgǎrașul? Poate cǎ Dimisul, mai degrabǎ Ilfovul baronului de Dragnea, cǎ el e de încredere.
            Și Iuda ǎla din studioul Antenei, pastoral, cum se gâdila și se scǎlǎmbǎia asearǎ! Fǎcea spume și striga ca din gurǎ de șarpe unde sunt banii? banii noștrii, banii furaţi ţǎrișoarei sǎ ni-i dea înapoi pânǎ la ultimul cent!
            În port a vorbit cu Mazarin:
            “Marea nu e sigurǎ, corsarul e cu ochii pe noi.”
            A lut-o în sus pe Dunǎre. Cu vaporul noaptea cap compas Viena. Apa murdarǎ nu reușise sǎ spele toate conturile. Pluteau pe margini sacii de rafie burdușiţi cu facturi. Și odatǎ a pierdut firul. S-a trezit într-o camerǎ albǎ cu cearșafuri albe și halate în aceeași culoare, la terapie intensivǎ. Îi trǎseserǎ furtunele și-l dezlegaserǎ de la aparate. Acum îl duceau într-o rezervǎ întins pe un pat cu rotile. Se dezmeticea din amorţealǎ. Se pare cǎ fusese o anestezie puternicǎ și o operaţie grea. Lumina se cernea tulbure dintr-un bec de deasupra capului și vǎzu o femeie. Ba era tânǎrǎ cu decolteul adânc, ba semǎna, bǎtrânǎ, cu verișoara din Germania. Vru sǎ se ridice. Și cu mâinile-ntinse și glasul pierit agǎţǎ de aer un sunet, un șir de vorbe ca niște rufe bǎlmǎjite pe sârmǎ.
            – Sorǎ! Sorǎ, pleacǎ papucii! Cu prezenţǎ de spirit, ca sǎ nu-l enerveze femeia îl liniștii luând papucii în mânǎ.
            – Lasǎ varane, o sǎ îi legǎm de calorifer! Mulţumitǎ de gǎselniţǎ, jucǎ mai departe prefǎcându-se cǎ face nodul marinǎresc. Îl mai privi o datǎ și dǎdu sǎ plece. Când sǎ deschidǎ ușa varanul strigǎ din nou, întinzând rufele și scuturându-le puţin:
            Sorǎ! Papucii! Papucii sorǎ, papucii, pleacǎ cu caloriferul!…
http://www.youtube.com/v/ltMlTm3os8w?autohide=1&version=3&showinfo=1&autohide=1&autoplay=1&attribution_tag=b_Hc6EZ1sK4WXfobP-eKxw&feature=share


Un comentariu:

  1. Maria Nicorescu uneori apele se ravarsa in noi.....peste noi...mai grav daca sunt murdare....

    RăspundețiȘtergere