joi, 7 noiembrie 2013

Dialog despre Guștere cu Pasǎrea ceţii



          Sunt puţin nemulţumit. Ca un om înfrânt de propria lui modestie, ce nu a primit niciodatǎ cât merita de la ceilalţi. Securiștii m-au plasat pe vremuri în marginea literaturii și se pare cǎ azi, tot ei, îmi dau voie sǎ privesc doar prin gard. N-am apucat sǎ-mi cultiv la timp prieteniile pentru cǎ în tinereţe, le-aș fi murdǎrit cu albastru provocând neplǎceri. Acum e destul de târziu sǎ reînod firele de ieri, leagǎturile sunt privite cu neîncredere, suspecte, nimic nu mai pare firesc înapoi; “Ǎsta ce vrea cu antimemoriile lui?…Sǎ ne respecte! Sǎ stea la rând, cǎ el nu s-a sacrificat închinând ode ca noi!”

          Cum zicea Cristiana Doi pe facebook deunǎzii, am ajuns s-o citez, sunt un poet incomod, scos din joc, un pic confuz, ras și tuns chilug și, de parcǎ nu era suficient un beteșug, cochetez acu’ și cu proza. M-a pus dracu sǎ scriu Gușterele, i-am surprins punându-i poza pe copertǎ, dinadins sǎ arǎt cǎ sunt viu când ei susţin în ofertǎ cǎ nu exist. “Ce dracu mai e și cu Gușterele ǎsta?” (Subiectiv, m-am cǎutat în Dicţionarul lui Sergiu. Ei au dreptate, nu exist!)(Revin la parantezǎ, m-am regǎsit inclus, m-au pierdut doar în cuprins. Se cuvine sǎ cer scuze criticului.)

          De-aia sunt trist. La tirajul pe care mi-l permit, cartea mea va rǎmâne de necitit. Nu va ajunge în bibliotecǎ, sau librǎrie, sau în târg la Gaudeamus, faţǎ cǎtre faţǎ cu cititorii. E un produs de casǎ. Câteva exemplare pentru familie, câteva pentru lansare și atât. Bietul Guștere o fi el de rasǎ, dar s-a nǎscut cu funia de gât. Mǎ trec fiori. Mai bine cultivam flori.

          – Ionescule nu te lamenta, nu-i frumos!  Faci politici, ai gura spurcatǎ, dai cu ouǎ de guștere în stânga și-n dreapta, în Palatul Victoria, critici USL-ul pe blog, pǎi așa se scrie istoria literaturii? Cum vrei tu sǎ nu fi șters din catalog? Dovedește cǎ mǎcar ai înţeles ceva! Tu, tot pe zonǎ minatǎ. Vrei crescǎtorie de Gușteri cu fonduri europene, așa dintr-o datǎ?

          Pasǎrea ceţii a mea, filozoafǎ cum e, îmi dǎ sfaturi… Consider cǎ e cǎzutǎ din lunǎ

3 comentarii:

  1. Valentin Salcudean Stimate domnule ITM ( iertati-mi impolitetea cu initialele numelui Dvs), suficienta, rautatea si prostia acelora tine loc de staif si chiar de geniu, in a crede ca untul si sarea pamantului li se cuvine numai si numai lor.
    acum 3 minute · Îmi place

    RăspundețiȘtergere
  2. Valentin Salcudean Dvs. scrieti mai departe pentru noi, ce va ,,urmarim,, cu placere sincera.
    acum 3 minute · Îmi place

    RăspundețiȘtergere