vineri, 30 octombrie 2015

Lecția francezã. Povești din Cutia de viteze



Cȃnd ne-au preluat francezii, n-au venit cu utilaje moderne și nici n-au ȋntãrit controlul de calitate, cum credeam noi cã vor face. Cea mai importantã schimbare ȋn primele sãptãmȃni a fost schimbarea la fațã a WC-urilor. S-au pus uși de termopan, faianțã, oglinzi, chiuvete și tot ce era necesar. Ce ne-a dat ȋnsã cu adevãrat pe spate dintre toate, era hȃrtia igienicã și sãpunul lichid. Ȋn sinea mea gȃndeam cã orice minune ține ca la la partid, sau la bisericã, trei zile cu rugãciune, dar am constatat dupã douã sãptãmȃni (ce minune!)cã hȃrtia nu s-a terminat.

La ȋnceput femeile mai ieșeau cu cȃte un sul pe sub halat, ca sã fie sigure cã au destul și a doua zi ȋn buzunar, dar au ȋnțeles repede cã nu era necesar.

Apoi i-au ȋmbrãcat pe muncitori cu șalopete noi și halate  de diferite culori, pentru tesa, dotȃndu-ne pe toți cu mãnuși de bumbac, (sau cauciucate pe fațã și dos) specifice locului de muncã. (Sincer ȋi credeam idioți!)

Mai aruncã dacã-ți vine cu pinionul pe jos!

Nu aveai voie sã atingi piesa fãrã mãnuși cã te bãtea ghinionul și intrai la frecuși.  Și dacã tot umblai cu piesele ca cu oul, le așezai frumos ȋn cutie sau ȋn coș de plastic, neuronul tãu devenea mai gimnastic, aveai grijã de marfa ta.

Nu mai era mult și ne-am fi crezut farmaciști de meserie.

Așa a venit noul la Cutie, nu pe cai tehnici mari, din afarã, ci cu țintã clarã pe mãgari… (Scuzați expresia, cam tare… nu e chiar o crimã, mi-a trebuit o rimã!… )

Credeți cã era ȋntȃmplator? Studiaserã ponderea tipurilor de defecte, tot din statisticile noastre și pe primul loc, de la distanțã la bancul de probã de la montaj, erau zgomotele și loviturile pe danturi.

Dupã cȃteva luni auzind ca vor sã scoatã din fluxul operațional testul de zgomot și ȋnlãturarea loviturilor, sincer, am crezut cã sunt nebuni de dus la spital.

Cabinele de zgomot erau locul ȋngust! Se polizau loviturile și se bea must! Noi speram sã fie cumpãrate mai multe utilaje sã putem face fațã. Ne-au lãsat cu arme și bagaje ȋntre etaje .

Am constatat dupã o vreme cã ei au avut dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu