joi, 12 august 2021

Fotografii mişcate. Jean Dumitraşcu

 


Se fac - este cumva la modă - tot felul de antologii. Eu însumi public pe pagina mea de facebook o antologie de autor, selectând poezie proprie, dar,  trebuie să recunosc, rar se rătăceşte un cititor s-o deranjeze, s-o scoată din ritm, ăla care e, cititorul ziceam, nu ritmul interior pe care îl scandez cât încă mai vegetez. Te poţi gândi că nu eşti într-un pustiu singur. Mai e un nebun bătut de soartă, sau bătut de caniculă, care caută o oază.

Dar nu despre mine vreau să vorbesc ci despre omul căruia i s-a luat filarmonica. E greu să poţi accepta că ţi se poate lua până şi visul, visul după ce l-ai visat, pentru care ai bântuit la porţi, între vii şi morţi, umilindu-te şi întinzând mâna să mai poţi cumpăra o tubă, un corn englez, o harpă, să-ţi împrospătezi alămurile, să înlocuieşti un violoncel. Ai scos din propriul tău portofel ultimul bănuţ pentru buchetul de flori pe care dirijorul să-l ofere prim solistei la final. Dar cel mai greu a fost când ţi s-a cerut  să mai reduci de la orchestră un post, chiar mai multe dacă se poate şi ţi s-a sugerat că cel mai potrivit din toate, în capul listei ar fi dirijorul, că oricum el n-are instrument şi are un salariu prea mare.

Se fac antologii ziceam, dar niciuna ca O antologie subiectivă a poeziei româneşti de azi a lui Jean Dumitraşcu. El o face ca un îndrăgostit de muzică sinfonică şi poezie, căutând răspunsuri la o mulţime de întrebări. Un autor şi o singură poezie...

Rătăciţi-vă pe pagina lui şi daţi un vot! Statistic, cu cât vă rătăciţi mai mulţi, câştigă poezia românească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu